Primul studiu din lume care arată de ce unii oameni nu au avut niciodată COVID-19

Sursa: Freepik
Sursa: Freepik

Un experiment unic desfășurat la nivel mondial a oferit în sfârșit răspunsuri la întrebarea de ce anumiți indivizi nu au contractat niciodată COVID-19, în timp ce virusul a pus lumea în genunchi.

Cercetătorii de la Institutul Wellcome Sanger și University College London din Marea Britanie au condus o analiză detaliată a activității genetice din țesutul nazal și din sângele persoanelor care nu au dezvoltat infecția cu SARS-CoV-2. Astfel, ei au descoperit un tip nou de răspuns imunitar care oferă o apărare puternică, potrivit Science Alert.

Vaccinurile și dozele ulterioare au redus drastic riscul de deces și complicații severe de la COVID-19, însă nu împiedică virusul să pătrundă în mucoasa nazală și în sistemul respirator.

Pentru un număr mic de norocoși, simptomele au fost atât de ușoare, încât puteau fi confundate cu un strănut. Practic, o mică parte a populației a rămas complet ferită de COVID-19 în plină pandemie.

Motivul pentru care unii oameni sunt mai protejați decât alții nu a fost clar până acum, cercetările pe teren fiind îngreunate de dificultatea de a identifica precis momentul expunerii la virus.

Pentru a depăși acest obstacol, cercetătorii au realizat un studiu clinic în mediu controlat, infectând în mod intenționat 36 de voluntari sănătoși cu vârsta cuprinsă între 18 și 30 de ani cu o tulpină pre-Alpha a SARS-CoV-2, în condiții stricte de laborator.

Un aspect crucial de precizat este că șaisprezece dintre participanți nu fuseseră niciodată vaccinați și nu prezentau semne ale unei infecții anterioare cu SARS-CoV-2.

„Aceasta a fost o oportunitate unică de a observa cum arată răspunsurile imunitare la adulți fără istoric anterior de COVID-19, într-un cadru în care factori precum momentul infecției și comorbiditățile puteau fi controlate”, a declarat Rik Lindeboom, biolog în cadrul Institutului de Cancer din Țările de Jos.

Sângele și secrețiile nazale prelevate de la voluntari timp de un an după infectare au fost analizate prin secvențiere ARN monocelulară, oferind o cronologie a activității a sute de mii de celule individuale cu un nivel de detaliu fără precedent.

Din acest set de date extraordinar, echipa a identificat trei categorii de infecții: transient, sustained și abortive. Tocmai în acest al treilea grup au descoperit arma secretă a organismului pentru a evita COVID-19.

În timp ce majoritatea oamenilor dezvoltă un răspuns imun rapid împotriva virusului invadator în sânge, acești voluntari au prezentat o reacție subtilă, dar mult mai rapidă, în țesuturile nazale. Aceasta a inclus activarea celulelor T invariabile asociate mucoasei (MAIT) și o scădere a numărului de globule albe, eliminând virusul înainte ca acesta să se instaleze.

Cercetătorii au identificat, de asemenea, o expresie crescută a genei HLA-DQA2 în celulele nazale înainte de inoculare, una dintre numeroasele gene care au fost anterior asociate cu infecții SARS-CoV-2 ușoare sau fără simptome.

„Aceste descoperiri aduc o nouă lumină asupra evenimentelor cruciale din fazele inițiale ale infecției, care permit fie instalarea virusului, fie eliminarea rapidă a acestuia înainte de apariția simptomelor”, spune autorul principal al studiului, Marko Nikolić, medic specialist în boli respiratorii la University College London.

„Acum înțelegem mult mai bine întreaga gamă de răspunsuri imunitare, ceea ce ar putea sta la baza dezvoltării unor potențiale tratamente și vaccinuri care imită aceste reacții naturale de protecție”, a mai spus acesta.

Deși programele de sănătate publică au reușit să țină sub control cele mai grave efecte ale pandemiei COVID-19, cei mai vulnerabili dintre noi rămân expuși riscului de probleme de sănătate pe termen lung și deces din cauza unui virus care continuă să se răspândească și să se adapteze necontrolat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel