Fostul judecător CCR Petre Lăzăroiu a spus ce s-ar putea întâmpla după ce Klaus Iohannis a convocat CSAT cu privire la posibile riscuri la adresa securității naționale după primul tur al prezidențialelor.
Fostul judecător CCR Petre Lăzăroiu a fost întrebat dacă primul tur al alegerilor prezidențiale ar putea fi anulat după ședința CSAT de mâine.
"În cazul în care mâine, în ședința CSAT, se decide că niște actori statali și non-statali au prejudiciat procesul electoral și că există un risc la adresa securității naționale prin aceste metode care ar fi fost folosite în 24 noiembrie, Curtea Constituțională poate anula primul tur al alegerilor prezidențiale la solicitarea lui Klaus Iohannis?", a întrebat jurnalista Cătălina Porumbel.
"În principiu, da, Curtea poate să anuleze, ideea este dacă însă în CSAT se va veni cu o dovadă clară, irefutabilă că procesul electoral a fost denaturat prin nu știu ce acțiuni ai acestor actori statali și non-statali. Eu până la urmă nu înțeleg ce vrea să spună că aceștia au perturbat, au șubrezit Autoritatea Electorală Permanentă sau Biroul Electoral Central? Adică lucrurile aici sunt neclare și nu putem să coasem povești, noi trebuie să venim cu niște dovezi foarte clare că ordinea candidaților a fost grav perturbată prin nu știu ce acțiuni care sunt dovedite", a spus Petre Lăzăroiu la Antena 3 CNN.
"Dacă în momentul de față CSAT vine cu această decizie, domnule judecător: "A fost prejudiciat procesul electoral"?", a întrebat din nou jurnalista Cătălina Porumbel.
"Președintele poate sesiza Curtea Constituțională și să vină cu dovezile cerute de lege", a explicat Petre Lăzăroiu.
"Păi nu aveți decizia Consiliul Superior de Apărare a Țării?", a întrebat jurnalista Cătălina Porumbel.
"Decizia CSAT nu este o probă. Ea vine și spune: "Noi am sesizat următoarele chestiuni, uite aici dovada". Probele trebuie puse pe masa judecătorilor. Chiar dacă au caracter de informații confidențiale vă dați seama că se pune în discuție alegerea președintelui României. Desecretizarea aceasta nu apare pentru populație, ci pentru judecătorii Curții. Totuși, judecătorii ăia, așa cum sunt ei, trebuie să le pui în față niște documente", a răspuns Petre Lăzăroiu.
"Curtea are această competență, să verifice legalitatea și constituționalitatea procesului de votare a alegerii președintelui", a mai precizat Petre Lăzăroriu.
Ulterior, jurnalista Diana Tache l-a întrebat pe Petre Lăzăroiu dacă în cazul în care s-ar decide anularea rezultatelor din primul tur al alegerilor prezidențiale și reluarea procesului electoral, s-ar putea decide și excluderea candidaturii lui Călin Georgescu, în contextul în care o decizie similară a fost luată în ceea ce o privește pe Diana Șoșoacă.
"Și dacă CCR stabilește că alegerile trebuie reluate? În mod categoric, Curtea nu poate să se bage pe partea de candidatură, și se va relua scrutinul cu aceeași candidați. CSAT-ul mâine cu decizia pe care o va avea pe masă, are posibilitatea să pună pe masa CCR-ului dovezi clare că unul dintre candidați, indiferent care ar fi el, ar fi avut legătură cu acțiuni la adresa siguranței naționale astfel încât reluarea turului 1 să se facă fără acest candidat? Există această posibilitatea?", a întrebat jurnalista Diana Tache.
"Da. Ceea la ce asistăm astăzi este efectul Șoșoacă, pe care v-am spus acum o lună - a fost o greșeală. Ar fi a doua greșeală impardonabilă să facem același lucru. Dacă într-adevăr cineva este demonstrat că a avut o legătură el trebuie imediat inculpat și pus sub acuzare. În cazul Șoșoacă a fost o decizie nefericită. Totuși, dacă se repetă și un caz are aceleași probe poți să mergi pe aceeași variantă din punct de vedere procedural", a spus Petre Lăzăroiu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu