Primul vaccin antigripal care poate fi administrat acasă, aprobat în SUA

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Primul vaccin antigripal destinat administrării la domiciliu este, de fapt, un spray nazal care elimină necesitatea injecțiilor și poate fi utilizat fără ajutorul personalului medical.

România a demarat campania de vaccinare antigripală. Vaccinul este deja disponibil în farmacii, iar medicii sugerează ca persoanele din grupurile vulnerabile să se vaccineze în perioada septembrie-octombrie.

Recent, SUA au obținut aprobarea pentru un vaccin care poate fi administrat acasă, fără injecții și fără intervenția personalului medical, conform celor anunțate de CNN. Administrația pentru Alimente și Medicamente din Statele Unite (FDA) a dat recent verde pentru FluMist, primul vaccin antigripal destinat administrării la domiciliu. Creat de AstraZeneca, acesta este destinat prevenției gripei la persoanele cu vârste între 2 și 49 de ani. Spre deosebire de vaccinurile tradiționale, FluMist este un spray nazal care poate fi utilizat acasă de către un adult.

Acest vaccin se folosește de o variantă vie și atenuată a virusului gripal, spre deosebire de vaccinurile injectabile care folosesc fie virusuri inactive, fie proteine pentru a activa răspunsul imunitar. Cu toate acestea, medicii rămân precauți în legătură cu efectul pe care această nouă metodă de administrare ar putea să-l aibă asupra ratelor de vaccinare. Vaccinul nu va fi disponibil pentru sezonul curent de virusuri respiratorii, fiind preconizat să ajungă pe piață la începutul sezonului gripal de anul viitor, conform sursei menționate.

Administrarea vaccinului antigripal rămâne cea mai eficientă metodă de prevenire a gripei, care afectează anual milioane de persoane și poate duce la complicații severe, inclusiv spitalizări și decese. Se estimează că, în sezonul 2023-2024, gripa a provocat aproximativ 35 de milioane de îmbolnăviri, 400.000 de spitalizări și în jur de 25.000 de decese în SUA.

În SUA, vaccinul va putea fi comandat online de la farmacii, iar, după evaluarea eligibilității pacienților, acesta va fi livrat direct la domiciliul acestora.

A început campania de vaccinare antigripală și în România

Românii sunt sfătuiți să se vaccineze antigripal mai cu seamă în această lună, înainte de răcirea accentuată a vremii. Perioada ideală de vaccinare este între 15 septembrie și 15 octombrie, spun medicii.

Vaccinarea se poate face în cabinetul medicului de familie, dar și în farmacii. Copiii cu vârste între 6 luni și 18 ani, femeile însărcinate și persoanele de peste 45 de ani care au diverse afecțiuni cronice pot beneficia de vaccinarea gratuită. De asemenea, vaccinul antigripal este gratuit pentru persoanele de peste 65 de ani, chiar dacă nu prezintă probleme de sănătate. În cazul persoanelor cu vârste între 45 și 65 de ani, care nu au boli cronice, vaccinul este compensat în proporție de 50%, dacă doresc să se vaccineze.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel