Primul vaccin administrat femeilor însărcinate ca să protejeze bebeluşii împotriva bronşiolitei a fost autorizat în SUA.
Autoritățile de reglementare medicală din Statele Unite au autorizat pentru prima dată un vaccin administrat femeilor însărcinate, cu scopul de a-i proteja pe bebeluşi împotriva bronşiolitei, o infecţie respiratorie potenţial periculoasă.
Vaccinul dezvoltat de Pfizer, numit Abrysvo, se concentrează pe virusul respirator sinciţial (VRS), cauzator de pneumonii şi bronşiolite severe. Acesta a primit autorizaţie pentru femeile însărcinate între 32 şi 36 de săptămâni, conform Agenţiei americane pentru alimente şi medicamente (FDA). Vaccinul este administrat într-o singură doză prin injecţie musculară, oferind protecţie bebeluşilor în primele şase luni de viaţă, prin anticorpii transmişi de mame. Autorizat şi pentru persoanele de peste 60 de ani, acest vaccin a obţinut aprobarea şi din partea Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA), informează U.S. Food and Drug Administration prin intermediul unui comunicat oficial.
Virusul respirator sinciţial cauzează numeroase spitalizări şi decese în special la copiii sub cinci ani, fiind principala cauză de spitalizare la bebeluşii din Statele Unite. Diverse companii farmaceutice se implică în dezvoltarea de vaccinuri şi tratamente preventive împotriva bronşiolitei, o piaţă evaluată la miliarde de dolari. Gigantul GSK a primit aprobare pentru un vaccin anti-bronşiolită pentru adulţii peste 60 de ani, iar Pfizer şi Moderna se află şi ele în această competiţie. Uniunea Europeană şi SUA au recent autorizat un tratament preventiv dezvoltat de AstraZeneca şi Sanofi pentru copii, numit Nirsevimab (Beyfortus), care nu este un vaccin propriu-zis, ci un anticorp monoclonal recomandat copiilor sub opt luni, pentru protecţie în timpul sezonului epidemic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu