Cercetătorii au făcut noi descoperiri în ceea ce privește cancerul la sân. Un vaccin de prevenire a bolii este acum în teste.
În viitor oamenii vor putea avea un vaccin care ar putea preveni cancerul la sân. Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) a aprobat începerea studiilor clinice, faza întâi, scrie csid.ro.
Vaccinul a trecut testele pe animale de laborator, iar cercetătorii susțin că rezultatele sunt ”foarte promițătoare”.
Studiul va include supraviețuitoare ale cancerului de sân triplu-negativ în stadiu incipient care prezintă un risc crescut de recidivă. Dacă va trece toate testele de siguranță și eficacitate, vaccinul va putea fi administrat cu scop preventiv în viitorul apropiat femeilor sănătoase, pentru a le împiedica să dezvolte cancer de sân triplu negativ, cea mai agresivă formă de cancer mamar.
”Programul nostru de cercetare translațională se concentrează pe dezvoltarea de vaccinuri care previn bolile cu care ne putem confrunta odată cu înaintarea în vârstă, cum ar fi cancerul de sân, ovarian și endometrial. Dacă au succes, aceste vaccinuri au potențialul de a transforma modul în care controlăm cancerele la adulți și de a crește speranța de viață într-un mod similar cu impactul pe care l-a avut programul de vaccinare la copii”, a spus dr. Vincent Tuohy, inventatorul principal al vaccinului.
Peste 70% dintre cazurile de cancer de sân din România sunt diagnosticate în stadiile 2 și 3. 40% din persoane nevoite să plătească din buzunar investigațiile necesare pentru diagnostic. 73,4% dintre persoanele cu cancer de sân sunt diagnosticate în stadiile 2 și 3 ale bolii, 4,4% sunt diagnosticate în stadiul 4 și doar 3,5% în stadiul 0, respectiv 18,6% în stadiul 1.
20,7% dintre respondenți nu au fost la control în 2020 și 2021 de teama pandemiei. Sunt concluziile unui sondaj online făcut în luna octombrie de Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC).
La nivelul anului 2020, potrivit ultimelor date publicate de Institutul Național de Sănătate Publică, cancerul de sân reprezenta a treia cea mai întâlnită formă de cancer în România, cu o pondere a cazurilor noi de 12,2% (12.085 cazuri noi), imediat după cancerul de colon (13,1%; 12.938 cazuri noi) și cancerul de plămâni (12.3%; 12.122 cazuri noi).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu