Primul vaccin gripal destinat vârstnicilor, compensat în farmacii. Sezonul vaccinal 2024-2025 a început

foto pexels
foto pexels

Primul vaccin gripal tetravalent cu doză mare de antigene, destinat persoanelor vârstnice, oferă o protecție superioară împotriva gripei și a complicațiilor severe ale acesteia. Vaccinul Efluelda Tetra poate fi achiziționat din farmacii, pe bază de prescripție medicală, fiind disponibil în regim compensat.

„Pe măsură ce îmbătrânim, sistemul nostru imunitar devine din ce în ce mai vulnerabil, avertizează medicul Luiza Spiru, profesor de Geriatrie, Gerontologie și Psihiatria Vârstnicilor la UMF „Carol Davila”. Acest fenomen, cunoscut sub numele de imunosenescență, face ca organismul să fie mai puțin capabil să recunoască și să lupte împotriva infecțiilor, inclusiv a gripei. De asemenea, fragilitatea fizică, adesea prezentă la vârstnici, limitează capacitatea organismului de a-și reveni după infecții sau alte evenimente stresante. Toate acestea fac ca persoanele vârstnice să fie mult mai expuse riscului de a dezvolta complicații severe, precum pneumonie, infarct miocardic sau accident vascular cerebral. Este important ca vârstnicii să fie vaccinați antigripal în fiecare an, pentru a beneficia de o protecție completă. Vaccinarea nu doar că reduce riscul de a contracta gripa, dar previne și exacerbarea bolilor cronice preexistente, cum ar fi bolile cardiovasculare sau diabetul, care pot avea consecințe fatale atunci când sunt complicate de o infecție gripală”, spune prof. Luiza Spiru, Președinte al Fundației Ana Aslan.

Vaccinul trebuie făcut anual, în octombrie sau noiembrie, înainte să apară epidemia de gripă

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) recomandă ca vaccinarea antigripală să fie efectuată înainte de debutul sezonului gripal, în lunile octombrie și noiembrie, pentru a asigura protecția optimă pe durata sezonului. Totodată, aceste autorităţi sanitare internaționale, împreună cu diverse instituții de sănătate publică și societăți medicale, au emis recomandări și politici specifice pentru vaccinarea antigripală a vârstnicilor[iii] [iv]. Aceste recomandări subliniază necesitatea utilizării unor vaccinuri gripale îmbunătățite, capabile să ofere o protecție mai eficientă persoanelor vârstnice, al căror sistem imunitar slăbit îi face mai vulnerabili în fața gripei și a complicațiilor asociate.

Prin scăderea capacității organismului de a lupta împotriva infecțiilor odată cu înaintarea în vârstă, persoanele cu vârsta de peste 65 de ani sunt mai expuse riscului de a dezvolta complicații precum pneumonia, complicații cardiace grave, agravarea bolilor cronice de bază (boli cardiace, pulmonare și metabolice, cum este diabetul).  Totodată, vârstnicii au adesea comorbidități care îi fac mai vulnerabili la gripă și la complicațiile asociate acesteia, incluzând spitalizări din cauza evenimentelor cardiovasculare și pneumoniei. Doar 1 din 3 persoane cu vârsta peste 70 de ani, spitalizată cu o infecție acută cum este gripa, se recuperează integral după 1 an.

Milioane de cazuri grave și sute de mii de decese, produse de gripa sezonieră

„Gripa reprezintă o amenințare semnificativă pentru sănătatea vârstnicilor, spune Dr. Lidija Milicevic, Head of Vaccines, Sanofi Romania. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, organismul devine mai vulnerabil, nu doar la infecția gripală în sine, ci și la complicațiile grave pe care aceasta le poate provoca, cum ar fi pneumonia, infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral. Aceste complicații sunt adesea fatale sau determină o pierdere semnificativă a autonomiei, necesitând îngrijire medicală prelungită și afectând calitatea generală a vieții. Prin asigurarea disponibilității vaccinului nostru gripal cu doză mare de antigene, ne propunem să oferim o soluție mai eficientă pentru protejarea acestei categorii vulnerabile de populație. Pentru a contribui la protejarea populației împotriva gripei, Sanofi furnizează, de asemenea, vaccinul său gripal tetravalent cu doză standard de antigene, VaxigripTetra, deja disponibil în farmaciile și clinicile din România pentru sezonul gripal 2024/2025.

Anual sunt estimate 3 până la 5 milioane de cazuri grave și de la 290 000 până la 650 000 de decese din cauze respiratorii, la nivel global[x]. Decesele cauzate de gripă afectează în principal persoanele cu vârsta de 65 de ani sau peste din țările dezvoltate indiferent de vârstă, iar în timpul epidemiilor de gripă, numărul ridicat de persoane care nu se vaccinează afectează productivitatea, în timp ce presiunea asupra unităților de asistență medicală poate deveni covârșitoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel