EXCLUSIV  Prin ce trec angajații închisorilor. Cosmin Dorobanțu (Administrația Penitenciarelor): În fiecare zi un polițist este bătut, ultragiat, scuipat, înjurat, amenințat /video

FOTO: Pexels
FOTO: Pexels

Cosmin Dorobanțu (Administrația Penitenciarelor) a vorbit, în cadrul emisiunii „Culisele Justiției”, cu Laura Duță, despre provocările angajaților din penitenciare.

 

„Din aproximativ 23.000 de deținuți, câți se află astăzi în penitenciarele din România, mai mult de jumătate sunt condamnați pentru săvârșirea de infracțiuni cu violență, adică peste 10.000 de deținuți. Un singur supraveghetor, bărbat sau femeie, stă în fiecare minut, în fiecare oră, cu minimum 50-150 de asemenea deținuți, pe secție. Vedeți cam cât de periculos este pentru colegul meu, singur, să stea pe secție cu 150 de deținuți, dintre care mai mult de jumătate sunt condamnați cu fapte de violență.

Avem aproximativ 5000 de deținuți care au săvârșit infracțiunea de omor, deci sunt acolo pentru crimă. Deci un sfert din penitenciare au săvârșit o crimă. Ei sunt acolo printre ceilalți deținuți și printre colegii mei. La noi este o vorbă - „știm când intrăm, dar nu știm dacă ieșim”. În fiecare zi se întâmplă câte un ultraj în penitenciare, adică în fiecare zi un angajat, un polițist de penitenciare este bătut, ultragiat, scuipat, înjurat, amenințat. În fiecare zi, cel puțin o faptă de genul acesta se petrece, într-un penitenciar din România”, a declarat Cosmin Dorobanțu.

„Avem o statistică care ne arată că ultrajele, în ultimii ani, au crescut alarmant. Deja avem deținuți care nu mai au bun simț. Nu mai sunt deținuții de pe vremuri care aveau un oarecare respect, nu contează cum era impus. Pe vremea lui Ceaușescu respectul era impus cu forța, că nu existau așa multe drepturi ale deținuților. Acum, când vin în penitenciare, deținuții au un bagaj de drepturi conferite de lege. Nu mai ai bunul simț nici față de colegul de celulă”, a continuat reprezentantul Administrației Penitenciarelor.

Alte probleme ale angajaților: Guvernul împinge poliţiştii de penitenciare la graniţa abuzului în serviciu prin ordonanţa austerităţii


"Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP) solicită PNL şi PSD să dea dovadă de responsabilitate, maturitate, discernământ şi să ţină cont de nevoile reale ale sistemului penitenciar când vor adopta ordonanţa austerităţii, deoarece va avea efecte juridice devastatoare în poliţia penitenciară, conducând la prăbuşirea instituţiei penitenciare. Condamnările României la CEDO vor exploda, iar victimele deţinuţilor vor plăti şi mai mulţi bani propriilor agresori, pentru că drepturile condamnaţilor vor fi afectate dramatic. Prin ordonanţa austerităţii, Guvernul împinge poliţiştii de penitenciare la graniţa abuzului în serviciu, întrucât blocarea angajărilor în poliţia penitenciară şi reducerea bugetului instituţiei transformă penitenciarele în lagăre de concentrare. Poliţiştii de penitenciare vor deveni ţinta acuzaţiilor de tortură, tratamente inumane sau degradante ori de rele tratamente. Nu ne transformaţi în infractori", se arată într-un comunicat al organizaţiei sindicale, emis săptămâna trecută.

"Sindicatele din penitenciare solicită PSD şi PNL să nu-i bage poliţiştii de penitenciare în burnout. Imposibilitatea respectării disciplinei de stat, riscul ca poliţiştii de penitenciare să aibă cumul de funcţii ar reduce productivitatea, calitatea, eficacitatea şi eficienţa poliţiei penitenciare, prin apariţia în rândul angajaţilor a modificărilor fizice/psihice pe fondul suprasolicitării de la locul de muncă. Nu ne transformaţi în sclavi pe plantaţie!", se mai arată în comunicatul FSANP.

Lipsa de personal în sectorul operativ, dar şi lipsa conducătorilor auto vor avea un impact covârşitor asupra misiunilor zilnice de pază, escortare, însoţire şi supraveghere a deţinuţilor. Tehnic, deţinuţii nu mai pot fi transferaţi în alte penitenciare, nu mai pot fi prezentaţi în faţa organelor judiciare şi nici la unităţile spitaliceşti din reţeaua Ministerului Sănătăţii, avertizează sindicatele din penitenciare.

Î

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel