Unii comentatori din Marea Britanie se tem că succesiunea la tron le va aduce un monarh nepotrivit. Un editorial publicat de The Observer scrie că viitorul rege Charles al III-lea ar putea fi silit să abdice, la fel ca unchiul său Eduard. Acuzațiile la adresa lui Charles seamănă izbitor cu cele aduse lui Traian Băsescu, după ce a ajuns la Cotroceni.
Potrivit editorialistului Nick Cohen, Regina Elisabeta a II-a a fost un exemplu de moderație, neimplicându-se în deciziile guvernamentale. În afara unor opinii pro-unioniste și pro-Commonwealth, regina nu a avut niciun comentariu politic, pe parcursul lungii sale domnii.
Charles a așteptat prea multă vreme tronul, scrie The Observer. El nu este dispus să îl cedeze în favoarea fiului său, și va fi grăbit să intre în cărțile de istorie, pentru că ajunge să joace un rol important doar la o vârstă înaintată.
Intervenții politice în Sănătate, Justiție, Apărare
Prințul Charles și-a făcut cunoscute opiniile politice, ba chiar a făcut propagandă unor teme sensibile. Lista intervențiilor sale politice include Sănătatea (”i-a forțat pe unii miniștri să asculte comentarii prostești despre homeopatie și alte șarlatanii”); Apărarea (a protestat când s-au făcut reduceri bugetare); Justiția (consideră că se exagerează cu plângerile, în stil american); alimentele modificate genetic, pe care le consideră periculoase, în ciuda dovezilor științifice, scrie The Observer. Întrebarea nu este dacă publicul este sau nu de acord cu ceea ce susține, de exemplu ecologia, ci dacă viitorul rege are dreptul să intervină în dezbaterea publică, exercitând o certă influență politică.
Nu poate unifica forțele națiunii
După ce, timp de patru generații, liderii de opinie au spus că monarhia este de-asupra politicii, politicienii au greutăți în a recunoaște că Prințul Charles a devenit ”un jucător” în arena politică. Renunțarea la neutralitate afectează capacitatea lui Charles de a adresa un discurs al Tronului, în Parlament și de a unifica forțele națiunii, susține The Observer. Motivul: opiniile exprimate de viitorul monarh crează opoziție. Iar diferența între opinii și interferența în guvernare este greu de făcut.
Eduard al VIII-lea a fost silit să abdice după un an
Nici monarhiștii nu se pronunță, în acest moment, împotriva implicării Prințului Charles în politică. Probabil, ei se așteaptă ca domnia acestuia să nu fie una lungă, iar succesorul să revină la modelul impus de Regina Elisabeta. Editorialistul ziarului Observer amintește, însă, de Eduard al VIII-lea, un rege care s-a implicat prea mult în politică. Urcat pe tron în 1936, a fost silit să abdice după un an, din cauza unor scandaluri legate de pozițiile sale pe scena externă, dar și de viața personală. Ziarul amintește, în acest context, de legătura cu Camilla Parker Bowles.
”Indulgența față de Charles se poate topi la fel de repede ca în cazul celebrului său unchi”, concluzionează The Observer.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News