În cea mai recentă ediție a emisiunii "Culisele Justiției", moderată de Laura Duță, invitat a fost comisarul-șef Cristian Andrieș, ofițer specialist în cadrul Direcției Rutiere a Inspectoratului General al Poliției Române. Discuția s-a concentrat, printre altele, pe următoarele subiecte: indisciplina pietonilor, identificată ca fiind principala cauză a accidentelor rutiere în România, combaterea vitezei excesive, necesitatea continuării eforturilor de dotare tehnică și educația rutieră.
Comisarul-șef Andrieș a afirmat că indisciplina pietonilor reprezintă principala cauză a accidentelor rutiere în România.
"Pietonii reprezintă principala cauză a accidentelor. Indisciplina pietonilor, de fapt, reprezintă principala cauză a accidentelor rutiere din România. A fost și va rămâne principala cauză", a declarat Cristian Andrieș.
El a remarcat că, deși șoferii, având permis de conducere, cunosc normele rutiere, este mai dificil pentru cei care nu dețin un permis, iar poliția trebuie să acționeze preventiv în educarea acestui segment.
"Și exact cum spuneați și dumneavoastră, trebuie amintit faptul că cu toții, la un moment dat, suntem pietoni. Chiar dacă suntem șoferi, suntem și pietoni - trebuie să traversăm și noi strada. Chiar dacă în cazul șoferilor care au un permis de conducere, deci cunosc obligatoriu niște norme rutiere, [n.r., e mai simplu], pentru cei care nu sunt deținătorii unui permis, este un pic mai greu. Acolo, către acel segment, trebuie noi să mergem și să acționăm pe această parte preventivă.
De asta vă spun, chiar dacă poliția are o atribuție preponderentă de aplicare a normelor rutiere, noi înțelegem faptul că trebuie desfășurate și aceste activități preventive. De ce? Așa cum spuneam și mai devreme, [n.r., activitățile sunt] de conștientizare, de determinare, dacă vreți, a tuturor categoriilor de participați la trafic, de a adopta o conduită responsabilă în trafic. Pentru că, până la urmă, despre asta vorbim, despre o conduită responsabilă.
Poate că ar trebui și un pic de politețe în trafic, să-i spunem așa, pentru că nici la capitolul ăsta nu stăm foarte bine.
Ați văzut când se aglomerează orașul, de exemplu, și vrea cineva să se ducă pe o străduță laterală. Chiar dacă legislația nu prevede, ar fi frumos să lăsăm măcar un șofer să intre și el de pe o străduță laterală, pentru că astfel poate că ar fi traficul mai ușor. De ce? Pentru că acel șofer care stă și tot își așteaptă rândul, la un moment dat și el devine stresat în trafic și se creează o animozitate.
Într-adevăr, este un lucru extrem de important să prevenim înainte de a combate și, așa cum prezentați și dumneavoastră un pic mai devreme în acele imagini, mai mult ca sigur, acel conducător de autovehicul, dacă a fost implicat într-un eveniment nedorit, cu siguranță conducea având și o viteză excesivă sau neadaptată", a mai spus acesta.
Andrieș a adăugat că, deși poliția are rolul de a aplica normele rutiere, este esențial să desfășoare activități preventive pentru a promova o conduită responsabilă în trafic și pentru a combate viteza excesivă - a doua cauză principală a accidentelor.
"Spun acest lucru pentru că, așa cum aminteam mai devreme, dacă pe primul loc în ceea ce privește cauzele accidentelor de circulație aminteam de indisciplina pietonală, pe locul 2 s-ar afla neadaptarea regimului legal de viteză, un alt element extrem de important. Activitățile pe care le desfășurăm sunt concentrate pe combaterea acestei încălcări a regimului legal de viteză.
Sunt folosite echipamentele speciale pe care le avem în dotare - știți și dumneavoastră despre aparatele radar din interiorul autovehiculelor, dar și despre cele de mână, acele pistoale laser.
Pistoalele pot depista de la o distanță foarte mare viteza, iar aceste controale sunt realizate în mod susținut, fiindcă că noi acționăm pentru a combate în special principalele cauze generatoare de accidente. Viteza se încadrează în respectarea regimului legal, fiind una dintre aceste cauze generatoare.
Activitățile polițiștilor preponderent se îndreaptă și către acest segment, acționându-se în special în zonele și în intervalele de timp unde se produc cel mai frecvent accidente de circulație, tocmai pentru a combate acest fenomen: noi observăm că, dacă sunt două sau trei accidente într-un anume loc, atunci este clar că în zona aceea este o problemă, acolo trebuie acționat.
Activele de poliție acționează tocmai pentru a combate cauza generatoare a acelor evenimente produse în locul respectiv, iar dacă vorbeam de acest regim legal de viteză, așa cum spuneam și mai devreme, pe lângă faptul că este o cauză principală generatoare de accidente în România, acțiunile desfășurate fac parte și din acest calendar de operațiuni europene.
Chiar la nivel de Europa este o acțiune care urmărește acest lucru - depistarea și sancționarea celor care încalcă regimul legal de viteză.
Mai mult decât atât, se desfășoară chiar și o acțiune de 24 de ore la nivel european. În 24 de ore se încearcă a se acționa cu majoritatea dotării și a efectivelor pe care le avem, tocmai pentru a depista și a sancționa toți conducătorii de autovehicule care încalcă acest regim legal de viteză", a conchis comisarul-șef.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu