LIVE  Principalele reacţii politice după atacul asupra lui Trump/ Andrei Muraru, ambasadorul României la Washington, e sigur. "11 septembrie al politicii americane"

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Iată principalele reacţii politice după tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump la mitingul din Butler, Pennsylvania. 

"Aici, în Washington, e foarte multă emoţie legată de acest eveniment. Americanii au o istorie traumatică în ceea ce priveşte asasinatul politic. Abraham Lincoln a fost asasinat la jumătatea secolului XIX, apoi în 1963 a fost asasinat Kennedy, în 1981 tentativa de asasinat asupra lui Ronald Reagan, şi acum e tentativa de asasinat asupra lui Trump. 

CITEŞTE ŞI Tentativa de asasinare a lui Trump ”este un semnal”. Analistul politic Bogdan Chirieac explică efectele pe plan intern și extern

Cea mai frecventă întrebare care se pune este cum a fost posibil ca un fost preşedinte american şi candidat la preşedinţie să fie victima unei tentative de asasinat, de ce nu a fost mai bine protejat. Cum e posibil ca un individ să poată urca cu o armă semiautomată pe o clădire la 100 de metri de locul unde vorbeşte un fost preşedinte american? Toată lumea se întreabă pe cine va acuza Donald Trump. Va acuza o conspiraţie sau va aştepta rezultatele anchetei? 

Dar rămâne întrebarea. Cum se poate ca un preşedinte american, care a fost personajul unei campanii foarte intense în 2020, un personaj care a primit nenumărate ameninţări cu moartea, să fie victima unei tentative de asasinat? Cum se poate ca în mijlocul unui miting electoral să nu fie protejat de un geam antiglonţ între el şi public? Cum se poate ca dincolo de perimetrul unde publicul este controlat, să se aşeze un individ care să tragă cu o armă semiautomată? 

Întrebările rămân. În general, istoria a arătat că cei care sunt victimele unei tentative de asasinat beneficiază de multă simpatie, emoţie, din partea nehotărâţilor în special. În mintea oricărui om, oricărui american obişnuit, se naşte această întrebare. Oare acest lucru nu înseamnă că acest om este cel mai bun să conducă America? Nu înseamnă de fapt că politicile lui, iniţiativele promovate, sunt cele mai bune atât timp cât împotriva lui s-a năpustit o asemenea armată de contestatari, care au pus în practică această brutală idee a violenţei politice?", a declarat Andrei Muraru, ambasadorul României la Washington, la Antena 3 CNN. 

Tentativa de asasinat, "11 septembrie al politicii americane"

"Din punctul meu de vedere, această tentativă de asasinat este 11 septembrie al politicii americane. Toate procedurile privind protecţia demnitarilor americani vor suferi o schimbare colosală începând de pe 13 iulie 2024. De la Congresul american la legislativele statelor americane, securitatea se va înăspri. Aşa cum 11 septembrie a schimbat paradigma în ceea ce priveşte protecţia civilă, protecţia obiectivelor strategice americane, fie că vorbim de aeroporturi, clădiri federale, instituţii publice. Această tentativă de asasinat este 11 septembrie pentru protecţia demnitarilor americani. Vom vedea măsuri de protecţie sporite, schimbări legislative. Sunt convins că legislatorii republicani nu se vor lăsa până nu vor avea siguranţa că mitingurile electorale vor fi şi mai bine protejate", a mai spus acesta. 

Youtube video image

Rareş Bogdan crede că Donald Trump va câştiga alegerile cu un scor istoric 

"Doar așa mai poate fi oprit? Tocmai l-au făcut Președinte cu cel mai mare scor din ultimii ani! Pe PARIU! Era oricum în față și câștigător, acum tocmai i-au asigurat VICTORIA direct de pe terenul de golf. Ciudate vremuri trăim. Câți tembeli umblă înarmați în lumea largă, oare…..?!?", a scris Rareş Bogdan pe Instagram. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel