Cei mai înalți generali ai Rusiei au ieșit din vizorul publicului în urma revoltei eșuate a mercenarilor, menită să răstoarne conducerea, pe fondul unui impuls al președintelui Vladimir Putin de a-și reafirma autoritatea.
Valery Gerasimov, generalul de top al Rusiei, nu a mai apărut în public sau la televiziunea de stat de la revolta de sâmbătă, când șeful mercenarilor, Evgheni Prigojin, a cerut predarea lui Gerasimov. El nu a mai fost menționat în vreun comunicat de presă al Ministerului Apărării.
Gerasimov, în vârstă de 67 de ani, este comandantul războiului Rusiei în Ucraina și deținătorul uneia dintre cele trei „serviete nucleare” ale Rusiei, potrivit unor analiști militari occidentali.
Lipsește și generalul Serghei Surovikin, supranumit de presa rusă „Generalul Armaghedon”, pentru tacticile sale agresive în conflictul sirian, care este comandant adjunct al forțelor ruse din Ucraina.
Un raport al New York Times, bazat pe un briefing al serviciilor de informații americane, a declarat, marți, că avea cunoștințe din timp despre revoltă și că autoritățile ruse verificau dacă este complice.
Miercuri, Kremlinul a minimizat raportul, spunând că au existat și vor exista multe speculații și bârfe.
Versiunea în limba rusă a Moscow Times și un blogger militar au raportat arestarea lui Surovikin, în timp ce alți corespondenți militari, care dețin o mulțime de urmăritori în Rusia, au spus că el și alți ofițeri superiori au fost chestionați cu privire la posibilul lor rol în revoltă.
Reuters nu a putut stabili dacă Surovikin a fost arestat.
Rybar, un canal influent al aplicației de mesagerie Telegram condusă de un fost ofițer de presă al ministerului rus al apărării, a declarat că o epurare este în curs.
El a spus că autoritățile încearcă să elimine personalul militar despre care se consideră că a dat dovadă de „o lipsă de hotărâre” în înlăturarea revoltei, pe fondul unor rapoarte conform cărora părți ale forțelor armate par să fi făcut puțin pentru a-i opri pe luptătorii Wagner în etapa inițială a rebeliunii.
„Insurgența armată a companiei militare private Wagner a devenit un pretext pentru o epurare masivă în rândurile forțelor armate ruse”, a spus Rybar.
O astfel de mișcare, dacă va fi confirmată, ar putea modifica modul în care Rusia își poartă războiul în Ucraina – pe care o numește „operație militară specială” – și ar putea provoca tulburări într-un moment în care Moscova încearcă să împiedice o contraofensivă ucraineană.
De asemenea, ar putea cimenta sau ridica pozițiile altor personalități militare și de securitate considerate loiale.
Nu a existat niciun comentariu oficial, din partea Ministerului Apărării, cu privire la ceea ce se întâmplă, potrivit France24.com.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News