Obezitatea a devenit un subiect alarmant.
Vedem tot mai mulți oameni care au probleme cu greutatea. Iar acest lucru are efect nu doar asupra felului în care arată, ci și asupra sănătății. Se pune întrebarea ce este de făcut? Și răspunsul ar putea fi simplu: nu mai mâncăm! Dar putem face acest lucru când suntem bombardați din toate părțile de alimente și mulți ne găsim refugiul în mâncare după o zi obositoare?
Obezitatea este clar o problemă gravă. Și lucrurile nu sunt deloc simple pentru că persoanele sănătoase și normoponderale pot deveni obeze în cel mai scurt timp dacă nu își păstrează sănătoase obiceiurile alimentare.
Obezitatea nu vine singură... Aduce multe complicații cum ar fi diabet de tip 2, boli cardiovasculare, accident vascular cerebral și unele tipuri de cancer. Una dintre cele mai bune modalități de menținere și combatere a acestor afecțiuni grave este dieta, dar un lucru mai puțin cunoscut și extrem de important este tipul de regim alimentar abordat.
Un semnal de alarmă privind starea de sănătate a românilor, a reieșit în urma celui mai recent sondaj de piață realizat de Centrul de Sociologie Urbană şi Regională ( CURS), denumit „Dieta anului 2023”. Potrivit datelor statistice, românii și-au exprimat dorința de a-și schimba stilul de viață prin obținerea unei greutăți sănătoase și menținerea echilibrului nutrițional. Sondajul realizat în perioada 3 -14 februarie a.c., 39% dintre români au nevoie și vor să slăbească, dar cu ajutorul unei diete sigure, atesată medical și echilibrată nutrițional, care să conțină mese sărate, dar și dulci.
Preferința românilor se îndreaptă către dietele sănătoase, eficiente și ușor de urmat, dar care să fie aprobate și atestate medical. Astfel 33% dintre români vor ca dieta pe care o adoptă să fie sănătoasă, 19% vor să fie eficientă, 17% își doresc să fie ușor de urmat, 16% au nevoie să fie echilibrată nutrițional, în timp ce 9% vor să se prepare ușor și rapid.
Pentru 89% dintre români este important ca dieta pentru care optează să le păstreze energia, să le ofere senzația de sațietate (88%), să fie cât mai diversă (86%), să rămână echilibrați nutrițional după dietă (90%), ușor de preparat (82%), atestată medical (63%) și avizată de Ministerul Sănătății (49%).
Alte câteva aspecte semnificative dezvăluite de cercetare au scos în evidență faptul că un alt motiv important pentru alegerea dietei este lipsa timpului pentru gătit. Astfel, 45% dintre români au 30 de minute timp să își prepare mesele, în timp ce 21% alocă 60 de minute și 15% doar 5 minute.
Sondajul evidențiază faptul că, deși 54% dintre români au un stil de viață echilibrat, zaharurile cu un procent de 37%, reprezintă principalul factor în îngrășare și dezechilibrare a stilului de viață, urmate de grăsimi și carbohidrați fiecare cu un procent de 22%. Astfel, doar 32% dintre respondenti nu s-au îngrășat după ce au ținut dietă, tot 32% s-au îngrășat, dar nu mai mult decât înainte să slăbească, în timp ce 18% au recuperat toate kilogramele pierdute și tot 18% s-au îngrășat și mai mult după ce au ținut dietă.
În același timp pe parcursul dietei, 48% dintre subiecți au declarat că este foarte important să rămână echilibrați din punct de vedere nutrițional. Deși majoritatea participanților la sondaj au recunoscut că un stil de viață echilibrat din punct de vedere nutrițional (54%), un procent destul de mare de 29% au recunoscut că sunt dezechilibrați din punct de vedere alimentar.
O dietă preferată de români, conform sondajului, este NUPO.
„Deși este o dietă săracă în calorii, Nupo conține cantitatea corectă și completă a peste 34 de nutrienți esențiali organismului, care au rolul de a menține organismul echilibrat pe toată durata procesului de slăbire. Produsele Nupo nu doar îndeplinesc cerințele nutriționale, ci și satisfac gusturile variate, asigurând o experiență plăcută în cadrul dietei. În ultimii doi ani am observat o schimbare semnificativă în mentalitatea românilor, care își doresc nu doar să slăbească, ci și să adopte un stil de viață sănătos pe termen lung. Românii apreciază ușurința și versatilitatea oferită de dieta NUPO, care presupune prepararea rapidă a meselor”, a declarat Dana Miricioiu, medic chirurg estetician și ambasador Nupo România.
Centrul de Sociologie Urbană şi Regională (CURS) a realizat sondajul pe populaţia adultă rezidentă din România. Volumul eşantionului a fost de 1067 respondenţi, votanţi în vârstă de 18 ani şi peste. Sondajul are o marja maximă de eroare la nivelul întregului eșantion: +/-3% la un nivel de încredere de 95%. Metoda de culegere a datelor a fost față-în-față, la domiciliul respondenților, iar validarea eșantionului s-a realizat pe baza ultimelor date INS în perioada 3 - 14 februarie, 2024.
Sondajul complet este disponibil pe site-ul curs.ro.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu