Principalul motiv pentru care ar trebui să-ți iei un cățel. Află cum te poate ajuta

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik

Câinii și pisicile sunt tovarășii noștri, oferindu-ne iubire necondiționată, confort și sprijin zi de zi. Știm cum ne fac să ne simțim emoțional, așa că nu ar trebui să fie o surpriză să aflăm că studiile științifice au arătat că animalele noastre de companie pot ajuta atât bunăstarea noastră mintală, cât și pe cea fizică.

Dincolo de a ne umple inimile de bucurie și râsete, animalele de companie au un impact pozitiv asupra sănătății noastre fizice, cardiace și cardiovasculare.

Animalele de companie și sănătatea inimii

Cercetările arată o legătură semnificativă între animalele de companie și sănătatea inimii. Studiile au arătat, de asemenea, că deținerea unui animal de companie, în special a unui câine sau a unei pisici, poate duce la reducerea stresului prin diverse mecanisme.

Iubirea necondiționată oferită de animalele de companie creează un sentiment de sprijin emoțional, ceea ce, la rândul său, poate ameliora stresul. Interacțiunea cu animalele de companie a fost asociată cu creșterea producției de oxitocină, un hormon care promovează legăturile afective și reduce stresul.

În plus, activitatea fizică implicată în îngrijirea unui animal de companie, cum ar fi plimbarea câinelui sau joaca, poate contribui la eliberarea de endorfine, adesea numite hormoni „ai fericirii”. Împreună, acești factori duc la scăderea tensiunii arteriale și a nivelului de colesterol, contribuind la o inimă mai sănătoasă.

Asociația Americană a Inimii (AHA) a împărtășit cercetări despre modul în care animalele de companie influențează pozitiv sănătatea inimii, așa cum este subliniat în declarația lor științifică. Această declarație evaluează critic datele privind influența deținerii de animale de companie asupra prezenței și reducerii factorilor de risc ai bolilor cardiovasculare (CVD) și bolilor de inimă.

Concluzia AHA este că deținerea unui animal de companie, în special a unui câine, este probabil asociată cu un risc redus de boli cardiovasculare.

Scrisă de un comitet de experți și aprobată de Comitetul Consultativ și de Coordonare Științifică al AHA, această declarație publicată servește drept o confirmare independentă și autorizată că a fi proprietar de animal de companie sprijină sănătatea inimii.

2. Sursa foto... (caine-cute-dog-running-outdoors-grass_14979100.jpg)

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @user16172657

Cum ajută animalele de companie sănătatea inimii

Cum oferă animalele de companie aceste beneficii pentru sănătatea inimii?

Interacțiunile pozitive între proprietarii de animale de companie și animalele lor par să declanșeze schimbări fiziologice atât în oameni, cât și în animale. Dincolo de influențarea tensiunii arteriale și a ritmului cardiac, interacțiunea cu animalele de companie s-a demonstrat că afectează hormoni corelați cu bunăstarea, inclusiv cortizolul, oxitocina, β-endorfina, prolactina, acidul fenilacetic și dopamina.

Sistemul oxitocinei este direct conectat la multe dintre efectele psihologice observate ale interacțiunii om-animal (HAI), cum ar fi interacțiunea cu animalele de companie. Oxitocina (OT), adesea numită "hormonul legăturii", este un neuropeptid cunoscut pentru promovarea îngrijirii materne la mamifere. Când este eliberată, oxitocina cauzează schimbări fiziologice benefice pentru inimă, inclusiv încetinirea ritmului cardiac și a respirației, reglarea tensiunii arteriale, inhibarea hormonilor de stres și crearea unui sentiment de calm, confort și concentrare.

Studiile au arătat că interacțiunea cu câinele nostru de companie duce la creșterea nivelurilor de oxitocină în creierul nostru, ceea ce, la rândul său, îmbunătățește bunăstarea cardiovasculară.

Animalele de companie și sănătatea fizică

Animalele noastre de companie servesc și ca motivatori zilnici, încurajându-ne să practicăm obiceiuri sănătoase care au un impact semnificativ asupra sănătății inimii. Fie că este vorba de o plimbare rapidă prin cartier, un joc energic sau o drumeție relaxantă în aer liber, compania unui câine sau a unei pisici active ne inspiră să rămânem activi.

Deținerea unui câine este asociată cu mai multe plimbări recreative și o probabilitate mai mare de a face activitate fizică. 

Plimbările cu câinele au fost, de asemenea, legate de o rată redusă a obezității. Un studiu cu aproape 2.200 de subiecți a găsit semnificativ mai puțini proprietari de câini obezi comparativ cu persoanele fără animale de companie sau cu proprietarii de animale care au ales să nu-și plimbe câinii.

Cercetătorii speculează că responsabilitatea de a îngriji un animal, fie el câine sau pisică, devine o sursă benefică de activitate fizică regulată pe măsură ce îmbătrânim, potrivit Petmd.com

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel