Un raport Eurostat arată de ce grecii, italienii, ciprioţii, bulgarii, spaniolii şi românii lucrează part-time.
Principalul motiv pentru cetăţenii din Uniunea Europeană care lucrau anul trecut în regim part-time era că "nu şi-au găsit un loc de muncă cu normă întreagă" (26%), urmat de "îngrijirea copiilor sau a persoanelor aflate în incapacitate" (24%), arată datele publicate miercuri de Oficiul European de Statistică (Eurostat).
În rândul statelor membre, cel mai ridicat procent de persoane care în 2018 lucrau part-time deoarece nu şi-au găsit un loc de muncă cu normă întreagă se înregistra în Grecia (70%), Italia (66%), Cipru (65%) Bulgaria (59%), Spania (56,5%) şi România (54,9%), iar cel mai scăzut în Estonia (6%), Belgia, Cehia şi Slovenia (fiecare cu 7%) şi Olanda (8%).
Ponderea persoanelor cu vârsta între 20 şi 64 de ani din Uniunea Europeană care lucrau anul trecut în regim part-time reprezenta aproape o cincime (19%) din totalul persoanelor care aveau un loc de muncă în UE, fiind 31,2 milioane de femei şi 9,5 milioane de bărbaţi.
Bărbaţii (36%) lucrează mai frecvent decât femeile (23%) în regim part-time deoarece nu şi-au găsit un loc de muncă cu normă întreagă (23%). În schimb, femeile (29%) lucrează mai des part-time pentru a îngriji copii sau persoane aflate în incapacitate, decât bărbaţii (6%).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News