Principesa Muna al Hussein decorată la Palatul Elisabeta

FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Joi seara, într-o ceremonie solemnă desfășurată în Sala Regilor a Palatului Elisabeta, Alteța Sa Regală Principesa Muna al Hussein, mama Suveranului hașemit al Iordaniei, a fost decorată cu Ordinul Regal de Familie „Custodele Coroanei Române”. 

Evenimentul a subliniat nu doar legătura strânsă dintre cele două familii regale, ci și colaborarea de lungă durată dintre România și Regatul Hașemit al Iordaniei.

În prezența Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei, Alteței Sale Regale Principele Radu, Alteței Sale Regale Principesa Sofia și Alteței Sale Regale Principesa Maria, decorația a fost oferită Alteței Sale Regale Principesa Muna, simbolizând prietenia și cooperarea între cele două națiuni.

În discursul său, Alteța Sa Regală Principele Radu a elogiat relațiile de lungă durată dintre România și Iordania, evidențiind nu doar parteneriatele diplomatice, ci și legăturile profunde care au existat de-a lungul anilor între cele două popoare: „România are şi o motivaţie sufletească pentru a fi alături de Iordania, fiindcă, de cinci decenii încoace, mii, dacă nu zeci de mii de intelectuali iordanieni vorbesc fluent limba română.” Această legătură, consolidată prin educație și schimburi culturale, reflectă o relație care transcende politica și se extinde la nivelul personal și cultural.

Principele Radu a subliniat, de asemenea, eforturile constante ale familiilor regale din România și Iordania pentru a apropia cele două regiuni, subliniind importanța colaborării dintre Orientul Mijlociu și Europa de Sud-Est. „Familiile regale au făcut un efort permanent pentru ca Orientul Mijlociu să fie aproape de sud-estul Europei şi pentru ca ţările noastre să fie un model de conlucrare.” Această cooperare nu doar că a creat punți între cele două regiuni, dar a stabilit și un exemplu de dialog diplomatic și cultural, care continuă să fie un pilon al relațiilor bilaterale.

Un simbol al colaborării internaționale

În cadrul ceremoniei, Principesa Muna al Hussein a fost apreciată pentru angajamentul său constant față de România și pentru contribuțiile sale în multiple domenii, inclusiv educația vocațională, apărarea și sănătatea. Principele Radu a omagiat contribuțiile Alteței Sale Regale, subliniind vizitele frecvente pe care aceasta le-a făcut în România de-a lungul ultimelor două decenii: „Va împlini 20 de ani de când vizitează ţara noastră pentru proiecte generoase legate de învăţământul vocaţional, de apărare, de sănătate şi de proiecte sociale.”

Decorată de Majestatea Sa Margareta, Principesa Muna a caracterizat acest moment drept unul de mândrie personală, dar și un simbol al prieteniei puternice dintre Iordania și România. „Nu numai pentru mine, ci pentru toţi cei cu care am avut privilegiul de a lucra alături de-a lungul carierei mele, primirea acestei recompense este o reflectare a legăturilor puternice de prietenie între Iordania şi România.” Aceste legături, întărite de ani de colaborare în domeniile economice, culturale și educaționale, au contribuit semnificativ la îmbunătățirea relațiilor bilaterale dintre cele două națiuni.

Principesa Muna al Hussein se află într-o vizită oficială în România, la invitația autorităților române, în perioada 21-25 octombrie. Joi seara, cu ocazia dineului oficial găzduit în onoarea Alteței Sale Regale la Palatul Elisabeta, s-a discutat despre numeroasele proiecte comune între cele două țări, evidențiindu-se rolul pe care schimburile culturale și educaționale l-au jucat în consolidarea acestei relații. „Cele două naţiuni au o istorie de cooperare, respect reciproc şi schimburi culturale, prin care, de-a lungul anilor, am construit punţi între diferite domenii: economice, educaţionale, culturale, care ne-au îmbogăţit pe măsură ce mergem înainte.”

Printre participanții de seamă la eveniment s-au numărat personalități din diferite domenii, inclusiv ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, consilierul prezidențial Diana Loreta Păun, secretarul de stat Raed Arafat, precum și ambasadorul Iordaniei la București, Mutaz Khasawneh. Prezența acestor oficiali subliniază importanța relațiilor diplomatice dintre România și Iordania și angajamentul ambelor țări de a consolida cooperarea la nivel internațional.

Pe măsură ce relațiile dintre România și Iordania continuă să se dezvolte, Principesa Muna al Hussein și-a exprimat încrederea că aceste legături vor deveni și mai strânse, contribuind la un viitor comun plin de beneficii reciproce. „Aceste legături vor continua să înflorească, permiţându-ne să lucrăm către un viitor care să beneficieze ambele naţiuni.”

În discursul său, Principesa Muna a subliniat dorința sa de a continua promovarea acestor relații: „Sunt profund onorată să joace un rol, oricât de mic, în promovarea acestei relaţii (..) şi aştept cu nerăbdare să continui dezvoltarea relaţiilor dintre Iordania şi România într-un parteneriat.” Această declarație reflectă angajamentul constant al Iordaniei de a colabora cu România în diverse domenii și de a întări relațiile bilaterale, bazate pe respect reciproc și interese comune.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel