Fuga ”prinsului” Paul, pe numele său de familie ales, Al României, mi-a reamintit o întâlnire din anii 90. Povestea mă face să cred că urmăritul general de azi nu poate fi comparat, nici pe departe, cu Al Capone, ci cel mult, dacă ai nevoie de o metaforă, cu Al Bundy. Numai că, în loc să vândă pantofi, ca luzerul arhetipal din serialul de la ProTv, Al Nostru vindea piei de cloșcă de la Ferma Băneasa.
Cum spuneam, prin 1996-97, intru în McDonalds-ul de lângă Hotel Central. Coadă de 2-3 persoane la fiecare casă de marcat. La scurtă vreme, mi se pare că-l văd în magazin chiar pe măria sa, prințul. Se uită la oferte, iese, se întoarce cu prințesa și șoferul. Cei doi se mai uită încă odată, discută și se întorc în mașină. La ghișeu rămâne șoferul care dă comanda, plătește și iese cu pungile, le oferă celor doi, aflați pe locurile din spate, se urcă la volan și pornește către o destinație necunoscută. Cel mai probabil, acasă, în vila de lângă Cișmigiu în care locuiau la vremea aceea. Doar nu era să înfulece din pungă, în mașină, sau să țină chiftelele până a doua zi. Se știe că hamburgherul reîncălzit sau cartofii reci de la fast food nu mai au niciun gust.
Iată, mi-am zis, cum se procedează la case mari. Nu ieși cu meniul zilei în brațe din bufet. Intri, miroși dopul de la Fanta, te uiți dacă e bine pătruns nuggets-ul, comanzi, iar cina este servită de șofer, sau de majordomul care preia punga cu fish and chips de la acesta și o pune pe farfuria din porțelan de Dresda, alături cu tacâmurile de argint.
Dar, nu asta mi s-a părut interesant, deși poate fi un model pentru înalta societate de la noi. Ci șoferul ”prinsului”.
Ca să înțelegeți de ce, vă reamintesc contextul: România nu ieșise bine (unii spun că nu ieșise deloc) din comunism, iar Ion Iliescu și oamenii săi îl vedeau drept principal adversar pe Regele Mihai. Cei care au trăit în acea perioadă, ori au citit despre asta, înțeleg cum se ducea lupta, care era situația, restul oricum nu sunt interesați de aceste rânduri.
Ei bine, ce mi s-a părut așa interesant la șofer? Un mic amănunt. Îl mai văzusem prin 91-92, în uniformă: conducea mașina oficială a ministrului Apărării, ceea ce, să recunoaștem nu o pot face mulți civili. Probabil, omul ieșise la pensie. Dar am rămas cu o curiozitate: ce agenție de recrutări a folosit sau l-a folosit pe ”prins”?
* acest articol reprezintă o opinie
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu