Prințesa Kate are cancer. Prof. Dr. Irinel Popescu: Cine are așa ceva, în mod cert, la un anumit moment, va dezvolta un cancer

Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres

Kate, prinţesa de Wales a Marii Britanii, are cancer. Nu știm, însă, ce tip de cancer este.

Kate, în vârstă de 42 de ani, soţia moştenitorului tronului britanic, prinţul William, a spus că descoperirea cancerului a reprezentat „un şoc enorm'”. În acest context, Prof. Dr. Irinel Popescu a vorbit despre cancer.

„Sunt boli benigne care se pot transforma în cancer. Aici aș putea să menționez polipozele familiale. Cine are o polipoză familială, în mod cert, la un anumit moment, va dezvolta un cancer. Sancțiunea cea mai cunoscută în aceste cazuri este extirparea organului respectiv”, a zis Prof. Dr. Irinel Popescu la Antena 3 CNN, în emisiunea Mihaelei Bîrzilă - News Magazine.

De asemenea, marele profesor a atras atenția asupra unor „medicamente” așa zis minune care îi sunt atribuite lui. De fapt, este o înșelătorie.

„Pe multe din mediile de socializare, eu apar ca promovând anumite medicamente de care nici măcar n-am auzit. Nici măcar nu sunt medicamente. Eu nu am auzit așa ceva. Să nu cumpărați așa zisele medicamente pe care eu le-aș promova, că eu nu promovez așa ceva”, a spus Prof. Dr. Irinel Popescu.

CITEȘTE ȘI: Prinţesa Kate are cancer. Există diete care ne protejează? Prof. Dr. Irinel Popescu a vorbit despre cea mai bună și sănătoasă mâncare

Ce este polipoza adenomatoasă familială 

Polipoza adenomatoasă familială este o boală rară, ereditară, cauzată de o mutație la nivelul genei APC (adenomatosis polyposis coli). Majoritatea persoanelor moștenesc gena de la unul dintre părinți, însă în 25-30% din cazuri, mutația survine spontan în cursul vieții.

Polipoza determină formarea de țesut în exces (care se transformă în polipi) la nivelul colonului și rectului. Aceste tumori colorectale benigne pot apărea și la nivelul tractului gastrointestinal superior, cu precădere, la nivelul duodenului. În lipsa tratamentului, polipii rectali și anali pot maligniza după vârsta de 40 de ani.

Majoritatea persoanelor cu polipoză adenomatoasă familială este nevoită să treacă prin intervenția de excizie a întregului colon pentru a preveni malignizarea acestor polipi. Atunci când polipii de la nivel duodenal malignizează, aceștia pot fi gestionați prin atentă monitorizare și excizia controlată periodică a polipilor.

Unele persoane dezvoltă o formă mai ușoară a bolii, numită polipoză adenomatoasă familială atenuată. Acești pacienți au, de obicei, puțini polipi (în medie 30 formațiuni) și dezvoltă cancer colorectal mai târziu, în cursul vieții, conform SANADOR.

Cauze

Polipoza adenomatoasă familială este cauzată de o mutație genetică moștenită de la unul dintre părinți. Însă, anumite persoane pot dobândi spontan, în cursul vieții, această mutație genetică ce determină boala.

Factori de risc

Riscul de a dezvolta polipoză colonică familială este crescut dacă cineva din familia pacientului este deja diagnosticat cu această boală (unul dintre părinți, copilul, fratele sau sora).

Simptome

Principalele semne ale bolii sunt reprezentate de prezența a sute sau mii de formațiuni polipomatoase la nivelul colonului și rectului; de regulă, polipii încep să apară în perioada adolescenței. Șansele de transformare malignă a polipilor colonici și rectali este de aproximativ 100% până la vârsta de 40 ani, conform SANADOR.

CITEȘTE ȘI: Când alcoolul poate duce la cancer. Medicul Dragoș Romanescu (SANADOR), semnal de alarmă / video

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel