Prințul Charles, un nou proiect pentru România

Livada de meri a Fundației "Mihai Eminescu Trust", aflată sub înaltul patronaj al Alteţei Sale Regale Charles, Prinţ de Wales, va deveni pepinieră de pomi fructiferi din soiuri tradiţionale din judeţul Sibiu, a declarat Michaela Türk,  una din reprezentantele fundaţiei. 

Pentru a face pepiniera, angajaţii Fundaţiei Prinţului Charles vor face în această toamnă, primul recensământ al merilor, perilor şi prunilor din soiuri tradiţionale din sate aflate în trei judeţe transilvănene, Sibiu, Braşov şi Mureş. După ce află unde sunt pomii fructiferi tradiţionali, cei de la Fundaţia Prinţului Charles vor încerca să planteze aceste soiuri vechi, în propria livadă, dar şi în alte livezi. Totul cu un buget de un sfert de milion de franci elveţieni, bani daţi de elveţieni, pentru a conserva soiurile tradiţionale de pomi fructiferi, scrie Agerpres.

"La 1 iunie a început proiectul. Acum am lansat apelul, avem chestionarele, pe care urmează să le distribuim, în judeţul Sibiu, Braşov şi Mureş. Noi ne-am propus să dăm chestionarele, care să fie prelucrate până anul viitor, în februarie, de partenerul nostru elveţian. Scopul proiectului nu e doar conservarea, este şi identificarea varietăţii soiurilor tradiţionale de meri, peri, pruni. Dorim să contribuim la conservarea lor, in situ, creând o pepinieră la livada pe care fundaţia o are în Mălâncrav, pe urmă vrem să plantăm în livada noastră, dar şi în alte livezi", a explicat Michaela Türk.

Aceasta a anunţat că, după ce vor fi găsiţi pomii fructiferi cei mai vechi şi valoroşi, Fundaţia Prinţului Charles va ajuta copiii din comuna Homorod, judeţul Braşov, să-şi planteze propria livadă, chiar în grădina şcolii, însă cu meri, peri şi pruni din soiuri tradiţionale.

Livada Prinţului Charles din satul sibian Mălâncrav nu a dat mult rod în acest an, însă acest lucru este normal, în condiţiile în care soiurile tradiţionale nu sunt la fel de productive ca cele comerciale. Merii de la Mălâncrav nu se hrănesc decât cu gunoi natural, de grajd, şi nu sunt stropiţi cu substanţe chimice. Întinsă pe 60 de hectare, livada Fundaţiei 'Mihai Eminescu Trust' este bio, potrivit autentificării oficiale.

 Recent, la Mălâncrav, în 13 septembrie, 20 de cercetători români şi doi elveţieni au analizat posibilităţile de valorificare a soiurilor de pomi fructiferi.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel