Avocații Prințului Harry au susținut că a fost "singularizat" și tratat "mai puțin favorabil" în această decizie, ceea ce înseamnă că nu i se va mai acorda "același grad" de protecție personală, finanțată de contribuabili, în timpul vizitelor.
Avocații Prințului Harry au susținut că a fost "singularizat" și tratat "mai puțin favorabil" în această decizie, ceea ce înseamnă că nu i se va mai acorda "același grad" de protecție personală, finanțată de contribuabili, în timpul vizitelor.
S-a susținut că, din cauza faptului că nu s-a efectuat o analiză a riscurilor și nu s-a luat în considerare pe deplin impactul unui "atac de succes" asupra sa, abordarea privind protecția sa a fost "ilegală și incorectă".
Însă, într-o hotărâre de miercuri, judecătorul pensionat al Înaltei Curți, Sir Peter Lane, a respins cazul Ducelui de Sussex.
El a asigurat că decizia de a-i schimba statutul de securitate nu a fost ilegală sau "irațională" și că nu a existat nicio "nedreptate procedurală".
Judecătorul a adăugat: "Chiar dacă s-ar fi produs o astfel de inechitate procedurală, instanța ar fi împiedicată în orice caz să acorde reclamantului [Prințul Harry] o despăgubire.
"Acest lucru se datorează faptului că, lăsând la o parte orice astfel de ilegalitate, este foarte probabil că rezultatul pentru reclamant nu ar fi fost substanțial diferit", spune judecătorul.
Un purtător de cuvânt juridic a declarat că Prințul Harry va face apel la hotărâre - și că nu caută un "tratament preferențial".
"Ducele de Sussex speră că va obține dreptate din partea Curții de Apel și nu face niciun alt comentariu în timp ce cazul este în desfășurare", au adăugat ei.
Cea mai mare parte a procedurilor judiciare s-au desfășurat în privat - fără prezența publicului sau a presei - din cauza probelor confidențiale și a măsurilor de securitate.
O parte din hotărâre a fost, de asemenea, redactată.
Sir Peter a declarat că acest lucru s-a datorat faptului că, dacă o parte din informații ar fi fost făcute publice, ar fi existat "un impact negativ grav asupra persoanelor în cauză, precum și o încălcare a interesului public, inclusiv a celui de securitate națională".
Prințul Harry și-a lansat acțiunea în justiție în februarie 2020, în urma deciziei luate de Comitetul executiv pentru protecția regalității și a personalităților publice (Ravec), care are responsabilitatea delegată de Ministerul de Interne.
Guvernul a susținut că cererea ar trebui să fie respinsă deoarece Ravec avea dreptul să concluzioneze că protecția ducelui ar trebui să fie "personalizată" și analizată "de la caz la caz".
Decizia de a schimba nivelul de securitate a venit după ce ducele și soția sa Meghan au anunțat că se vor "retrage" din funcțiile regale în ianuarie 2020.
De atunci, cuplul s-a stabilit în California, unde locuiește împreună cu cei doi copii ai lor.
Într-un interviu acordat anul trecut, prințul Harry, care nu a fost prezent la audierea din decembrie, a dezvăluit că s-a simțit "uimit" când i-a fost retrasă securitatea.
Se crede că a vizitat ultima dată Marea Britanie la începutul acestei luni, când a făcut o călătorie pentru a-l vedea pe tatăl său, Regele Carol, în urma diagnosticului său de cancer, conform Sky News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu