Arabia Saudită investește masiv în industria jocurilor video.
Arabia Saudită nu se limitează la investiții în sport, transmite The Verge. În ultimii ani, țara a investit și în cinematografie, creând Festivalul Internațional de Film de la Marea Roșie. De asemenea, găzduiește evenimente WWE pe bază de plată, care par a fi culmea capitalismului târziu. Și nu în ultimul rând există jocurile video, o industrie globală de 187 de miliarde de dolari, în care regatul vrea să intre cu forță, dar poate nu la fel de agresiv ca în cazul sporturilor.
Regatul a făcut deja investiții minoritare în Nintendo, Take-Two, EA, Activision Blizzard. Acestea sunt părți importante din cele mai profitabile segmente ale industriei. Prin intermediul Savvy Games Group, finanțat de PIF, regatul a achiziționat dezvoltatorul de jocuri mobile Scopely pentru 4,9 miliarde de dolari și organizațiile de esports ESL și Faceit pentru 1,5 miliarde de dolari. Alte 13 miliarde de dolari au fost rezervate „pentru achiziționarea și dezvoltarea unui editor de jocuri de top” și mai multe miliarde pentru alte investiții minoritare. Banii din petrol, deci, se scurg prin industria jocurilor video aproape la fel de repede cum Arabia Saudită îi extrage din pământ.
Potrivit lui Brian Ward, CEO-ul Savvy și fost executiv la EA și Activision, țara își propune să devină un „gigant” al jocurilor video, transformând regatul într-un centru de dezvoltare și esports și, în același timp, făcând din prințul moștenitor Mohammed bin Salman cel mai puternic și dedicat „gamer” din întreaga lume.
Ward a spus că această investiție face parte din planul saudit de „diversificare economică și transformare socială”, un efort uriaș de a menține relevanța economică a regatului într-o lume care se îndepărtează rapid de combustibilii fosili și de a-și consolida poziția politică internă prin cea mai veche strategie: pâine și circ.
Mai presus de toate, Mohammed bin Salman pare hotărât să folosească bogățiile sale nesfârșite, obținute din petrol, în scopuri persuasive - și planul pare să funcționeze.
În această eră a fuziunilor și achizițiilor, o astfel de investiție gigantică nu este de mirare, dar „apetitul cu care Savvy și PIF s-au înfipt în asta este fără precedent”, spune Joost van Dreunen, profesor la Universitatea din New York, care a scris o carte despre afacerile cu jocuri video. Pentru cea mai mare parte a istoriei jocurilor video, spune el, acestea au fost ignorate de lumea afacerilor - până când distribuția digitală a deschis accesul la jocuri.
Acest lucru a dus la momentul actual bizar: un stat cu un palmares îngrozitor în materie de drepturile omului, care condamnă la moarte pe cei care îl critică pe Twitter, își face loc cu forța în ceea ce rămâne adesea o activitate escapistă. Disonanța este atât de mare, încât van Dreunen spune că îl face să se gândească la „companiile imobiliare din China care, dintr-o dată, au avut toate aceste ambiții cinematografice”.
Ritmul investițiilor poate fi fără precedent, dar planul în sine nu este: nici scopul de a transforma regatul într-un centru de jocuri video, nici cel de a achiziționa un editor de top. van Dreunen arată cum Coreea de Sud a investit masiv în infrastructura internetului la sfârșitul anilor 1990, ceea ce a dus la transformarea ei într-un nou punct de atracție pentru jocurile video în Asia și în casa multor vedete esports, „ca Alpii pentru Turul Franței”, spune el.
China, în schimb, a devenit un punct de sprijin al dezvoltării externe, în special a producției de elemente 3D detaliate pentru titluri de succes, cum ar fi Horizon Zero Dawn. „Capacitatea de a se conecta la economia globală, care a necesitat o investiție din partea guvernului și un impuls din partea pieței, a dus la apariția unor noi centre care nu existau anterior”, spune van Dreunen.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News