Preşedintele rus Vladimir Putin şi prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman au avut o discuţie prin telefon joi, în care au subliniat importanţa cooperării pe mai departe în cadrul grupului OPEC+ al ţărilor producătoare de petrol, a transmis Kremlinul, potrivit Reuters.
Discuţia a avut loc la şase zile după ce preşedintele american Joe Biden i-a făcut o vizită prinţului moştenitor în Arabia Saudită, ceea ce evidenţiază importanţa regatului atât pentru Washington, cât şi pentru Moscova, într-o perioadă în care războiul Rusiei în Ucraina produce turbulenţe pe pieţele energetice globale.
'Situaţia actuală pe pieţele de petrol globale a fost analizată în detaliu. A fost subliniată importanţa coordonării în continuare în cadrul OPEC+', a comunicat Kremlinul.
'S-a luat notă cu satisfacţie că ţările participante la acest format îşi îndeplinesc în mod constant obligaţiile pentru a menţine echilibrul şi stabilitatea necesare pe piaţa globală a energiei', adaugă comunicatul.
OPEC+ reuneşte Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) cu un grup de alţi producători, condus de Rusia.
Potrivit Kremlinului, cei doi lideri au mai discutat despre extinderea relaţiilor comerciale şi economice, şi au făcut schimb de opinii cu privire la situaţia din Siria.
Creșterea va menține presiunea la pompe, unde șoferii s-au confruntat cu prețuri record la benzină și motorină.
Prețul petrolului a crescut luni după ce președintele SUA, Joe Biden, a renunțat la discuțiile din Orientul Mijlociu, fără un acord privind creșterea ofertei.
Biden a sperat să obțină o promisiune din partea Arabiei Saudite de a-și crește producția de petrol, ceea ce ar putea duce la reducerea presiunilor globale de aprovizionare.
Dar țițeiul Brent a crescut luni cu 2,6%, până la 103,88 dolari, după ce ministrul de Externe al Arabiei Saudite, prințul Faisal bin Farhan Al Saud, a înăbușit speculațiile cu privire la o creștere a producției.
El a spus că oficialii de la un summit SUA-Arabia de sâmbătă nu au discutat despre petrol și că națiunile OPEC+ vor continua să evalueze condițiile pieței.
Naeem Aslam, analist-șef de piață la Avatrade, a declarat: „Mesajul este că OPEC+ este cea care ia decizia de aprovizionare cu petrol, iar cartelul nu este nici pe departe interesat de ceea ce încearcă să obțină Biden”, notează The Guardian.
Opec+ va continua să controleze aprovizionarea cu petrol și o singură țară nu poate determina aprovizionarea – cel puțin acesta este mesajul pe care l-au transmis comercianții din vizita lui Biden în Arabia Saudită.
Creșterea prețului petrolului va menține presiunea la pompe, unde șoferii s-au confruntat cu prețuri record la benzină și motorină.
Prețurile au urcat atât de sus, încât guvernul a cerut Autorității pentru Concurență și Piețe să studieze piața, iar constatările sale inițiale au ridicat îngrijorări cu privire la marjele realizate de rafinării.
Cu toate acestea, prețurile țițeiului Brent au scăzut de la maximele de aproximativ 130 de dolari din martie, în primele săptămâni ale războiului din Ucraina.
Prețul petrolului a fost săptămâna trecută mai scăzut pentru a cincea săptămână consecutiv. Preocupările cu privire la potențialul unei recesiuni globale i-au făcut pe investitori să fugă de pe piețele de mărfuri.
Prețul cuprului – cunoscut sub numele de Dr Copper deoarece este considerat un barometru pentru sănătatea economiei mondiale – a scăzut cu 25% de la vârfurile din martie.
De asemenea, comercianții de energie urmăresc îndeaproape prețul gazului pe fondul unei crize de aprovizionare în Europa.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu