Prințul Philip a murit. De ce nu a primit niciodată titlul de Rege, prin căsătoria cu Regina Elisabeeta, deși Kate Middleton va primi, prin căsătoria cu William.
Ducele de Edinburgh, prințul Philip, a încetat din viață vineri, la vârsta de 99 de ani, la trei săptămâni după ce a fost externat din spital.
De-a lungul anilor, misterul titlului său regal a stat pe buzele tuturor și mulți s-au întrebat de ce Philip nu a primit niciodată titlul de Rege, deși a fost căsătorit cu Regina Elisabeta a II-a. Spre exemplu, Kate Middleton, soția Prințul William, va putea deveni Regină după ce William va deveni Rege, în timp ce Prințul Philip nu a trecut mai departe de statutul său de duce.
Cum este posibil acest lucru? Ei bine, protocoalele Casei Regale a Marii Britanii sunt extrem de complexe, însă totul are o explicație.
În ziua nunții, prințul Philip a renunțat la titlurile sale grecești pentru a deveni ducele de Edinburgh, timp în care nu i s-ar fi permis titlul de rege. Motivul pentru aceasta provine din vechiul sistem patriarhal care arată că doar cei care se nasc în familia regală pot beneficia de titlu, nu și cei care s-au căsătorit cu un membru, astfel nu i se permite să aibă darul dobândit pe atunci doar de rudele de sânge, potrivit mirror.co.uk.
"Regina a fost mulțumită de scrisorile de brevet sub marele sigiliu al tărâmului care poartă data de 22 februarie 1957, pentru a da și acorda Alteței Sale Regale Ducele de Edinburgh, KG , KT, GBE, stilul și demnitatea titulară a unui prinț al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Whitehall. Regina a fost încântată să-și declare voința și plăcerea că „Alteța Sa Regală, Ducele de Edinburgh, va fi de acum înainte cunoscută drept Alteța Sa Regală, Prințul Filip, Ducele de Edinburgh”, se arăta într-o declarație a Palatui din 22 februarie 1957.
Odată cu moartea Regelui George și încoronarea Reginei Elisabeta, Prințul Philip a fost adesea gelos și frustrat pentru că era ca rang sub soția lui, iar ordinele sale erau puse mereu pe plan secund.
Și chiar dacă, în povești, orice Regină are Regele ei, în Casa Regală această regulă nu se aplică.
Motivul este acela că Philip nu a fost niciodată eligibil să obțină titlul de rege.
Familia Regală britanică spune că legea parlamentară britanică trebuie să mulțumească pentru aceste reguli confuze. Întreaga situație ar depinde, de fapt, de sexul persoanei care se căsătorește cu linia de sânge regală, dar cu toate astea, genul nu intră în joc atunci când se stabilește cine este la rând pentru tron.
Astfel, atunci când un bărbat de la linia sanguină regală se căsătorește cu o femeie, cum ar fi în cazul lui William și Middleton, femeia preia titlul de Regină.
În cazul ei, dacă va exista vreodată un divorț de Prințul William, își va pierde titlul de Regină, însă l-ar primi la loc atunci când fiul lor, George, devine Rege.
În plus, atunci când tatăl Reginei Elisabeta a II-a, George al VI-lea, a fost încoronat Rege, soția sa a devenit cunoscută sub numele de "Regina Consort". Iar când Elisabeta a II-a a luat tronul, mama a fost considerată în schimb "Regina mamă".
Dacă vorbim despre succesiunea la tron, ordinea este deja clară. Regina Elisabeta va fi urmată de prințul Charles, apoi de William și apoi de Prințul George. După el, însă, este Prințesa Charlotte, apoi fiul cel mai mic al lui William și Middleton, Louis, după care, pe finalul listei fiind Prințul Harry și copiii acestuia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu