Privatizarea programelor de sănătate. Buicu: Asistăm la curentul "Febra Galbenă"

Deputatul PSD Corneliu Florin Buicu, președintele Comisiei pentru Sănătate şi Familie, a făcut câteva precizări referitoare la discuțiile legate de privatizarea programelor de sănătate.

"Programele de sănătate sunt de două categorii: preventive și curative. Cele preventive în principiu sunt derulate de Ministerul Sănătății, cele curative sunt derulate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

În cadrul programelor derulate de Ministerul Sănătății există și Acțiunile Prioritare care decontează servicii medicale ce utilizează materiale sau medicamente foarte scumpe ce nu pot fi acoperite din sumele decontate de Casa de Asigurări de Sănătate (suma decontată fiind calculată ca o medie a costurilor rezultate din istoric)", a scris Corneliu Florin Buicu pe Facebook.

Ce înseamnă privatizarea programelor de sănătate

"Privatizarea" programelor de sănătate înseamnă, de fapt, accesul furnizorilor privați la programele de sănătate și aici intenția nu este doar pentru "privatizarea" programele curative, ci și pentru Acțiunile Prioritare. Acțiunile Prioritare sunt derulate pentru patologia de mare urgenţă sau foarte scumpă, decontând cheltuieli în AŢI, radiologie intervenţională pentru AVC etc.

Și acum furnizorii privați de servcii medicale derulează programe de sănătate (vezi programul de dializă care are anual un buget de peste 1,1 miliarde de lei pentru tratarea unui nr de aproximativ 16000 de bolnavi). Aceste programe de sănătate au fost gândite și funcționează în ideea asigurării accesului la servicii medicale a tuturor persoanelor indiferent de venit (o persoană cu venituri mari și foarte mari își poate permite să își asigure serviciile medicale necesare, în schimb o persoană cu venituri modeste - și avem 1 milion de români cu salariul minim, fără să mai vorbim de pensionari - nu vor avea posibilitatea să acopere "coplata" cerută de furnizorul privat)", a explicat deputatul PSD.

"Aparent o îmbunătățire a "calității" serviciilor medicale"

"Aceasta măsura, trecând de partea frumoasă ca va permite tuturor furnizorilor să asigure serviciile medicale în condiții hoteliere deosebite, deci aparent o îmbunătățire a "calității" serviciilor medicale, va determina un acces redus la aceste servicii pentru persoanele care nu au posibilitatea să plătească partea de “coplata” existenta la orice furnizor privat.

În sănătate, prioritar trebuie să fie accesul pacientului la servicii medicale și nu accesul furnizorului privat la resursele oricum insuficiente ale fondurilor din sănătate. Sistemul privat are rolul lui foarte important în sănătate, dar el trebuie să fie "complementar" sistemului public și nu "concurențial" sistemului public", a mai scris Buicu.

"Stânga a luat o măsura de dreapta"

"Și aici stânga a luat o măsură "de dreapta" dând posibilitatea furnizorilor privați să dezvolte serviciile medicale "complementare" pentru care românii plecau să se trateze în străinătate, permițând accesul la sumele decontate pentru tratament în străinătate furnizorilor care dezvoltau servicii care nu se fac în România.

Este adevărat, există sisteme și modele de sănătate la care există acces al furnizorului privat la aceste programe, dar suma decontată este limitată la un procent din finanțare pe care, în mod concurențial, se luptă furnizorii privați de servicii medicale. Nu am văzut însă acest concept în draftul modificărilor legislative", a scris deputatul.

"Dreapta acum își "plătește" datoriile"

"Sistemul de sănătate trebuie să asigure echitate. Ce aţi spune dacă, pentru o anumită îmbolnăvire, tratamentul ar fi disponibil doar pentru cei care dețin peste 1 milion de euro? Ca medic, ca om de stânga, consider că dreptul la sănătate este un drept fundamental la care trebuie să aibă acces toți oamenii.

Asta este diferența între stânga și drepta. Stânga militează pentru oameni. Dreapta militează pentru profit. Trebuie găsit echilibrul între producția profitului și distribuția bunăstării pentru a nu bulversa și sărăcii tot mai mulți români. Dreapta, acum, își "plătește" datoriile, anulând toate măsurile de stânga luate pentru oameni și rotunjind profiturile pentru bănci, pentru toți cei care au susținut direct sau indirect pe cei care au generat curentul împotriva "ciumei roșii", a mai scris președintele Comisiei pentru Sănătate şi Familie.

"Asistăm la curentul "Febra Galbenă"

"Asistăm, dragi români la curentul "Febra Galbenă", susținut de Guvernul Minciună PNL-PDL. Așa că vă rog pe fiecare dintre voi să vă luați măsurile de protecție pentru "febra Galbenă". Că nu vă protejează nimeni. Alături de colegii mei, care gândesc la fel, vom lupta împotriva "febrei galbene". Vă invit alături de noi, de o stângă modernă care se gândește la oameni!", a conchis Florin Buicu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel