În contextul actual conturat de manifestaţiile civice din Piaţa Universităţii şi din ţară, Asociaţia Pro Democraţia Club Bucureşti constată că unul dintre mesajele transmise de cetăţenii care protestează se înscrie în tema depolitizării Televiziunii publice, o preocupare frecventă pentru societatea civilă şi ocazional, invocată şi de partidele politice.
"Calitatea democratică şi implicit cea a proceselor politice din societate sunt strâns legate de credibilitatea instituţiilor sale, iar TVR nu face excepţie de la aceasta. De aceea, considerăm că atitudinea ostilă a protestatarilor faţă de jurnaliştii televiziunii publice reprezintă efectul decredibilizării TVR, pe fondul încercării politicului de a controla misiunea publică a acestei instituţii media. Rolul TVR este acela de a informa corect publicul şi de a media imparţial mesajele de la sfera politică la cetăţeni. Din păcate, în ultima vreme constatăm înmulţirea actelor de autocenzură şi inhibare a exprimării editoriale neîngrădite din partea multor jurnalişti ai televiziunii publice. Efectul cel mai grav este pierderea încrederii cetăţenilor faţă de instituţia publică şi percepţia TVR ca un instrument de favorizare a puterii politice", se arată în comunicatul Pro Democraţia.
"Subsecvent, în opinia publică există suspiciuni grave la adresa managementului editorial al Direcţiei Emisiuni Informative şi Sport legate de deontologie, imparţialitate, competiţie internă şi promovarea profesioniştilor. În plus, revin în atenţia publică suspiciuni legate de incompatibilităţi la statutul de jurnalist TVR al fostului director de ştiri Rodica Culcer, printre care şi cele privind colaborarea cu poliţia politică din perioada comunistă", se mai arată în acelaşi comunicat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu