Probabilitatea ca fenomenul La Nina să se dezvolte în iulie-septembrie este de 65%

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Află în articol mai multe despre fenomenul meteorologic La Nina.

Există 65% șanse ca fenomenul meteo La Nina, caracterizat prin temperaturi scăzute în Oceanul Pacific, să se dezvolte în perioada iulie-septembrie, a declarat joi un meteorolog al guvernului american.

Această schimbare de la faza neutră actuală dintre fenomenele meteorologice La Nina și El Nino este de așteptat să persiste în iarna din 2024-2025 din emisfera nordică, cu o probabilitate de 85% în perioada noiembrie-ianuarie, a precizat Centrul de Predicție Climatică (CPC) al Serviciului Național de Meteorologie al SUA în prognoza sa lunară.

Ciclul dintre El Nino, La Nina și o fază neutră durează de obicei între doi și șapte ani și poate genera incendii de vegetație, cicloane tropicale, inundații și secete prelungite, având un impact asupra agricultorilor din întreaga lume.

Culturile concentrate din punct de vedere geografic sunt mai susceptibile la creșteri de prețuri în timpul condițiilor meteorologice nefavorabile. Astfel, este mai puțin probabil ca prețurile globale la grâu și porumb să fie afectate de La Nina sau El Nino, a declarat Bill Weatherburn, economist senior pentru climă și mărfuri la compania Capital Economics.

Fenomenul El Nino reprezintă o încălzire naturală a temperaturilor de suprafață din estul și centrul Oceanului Pacific, în timp ce La Nina se caracterizează prin temperaturi mai scăzute în regiunea ecuatorială a Pacificului.

„La Nina se corelează cu o vreme caldă și uscată în America de Nord (Midwest), Asia de Est (China) și părți din America de Sud (Argentina și părți din Brazilia) în timpul sezonului de creștere”, a declarat Chris Hyde, meteorologul companiei Maxar.

Fenomenul La Nina este și favorabil

Cu toate acestea, pentru culturile care se întind pe teritoriul Africii de Sud (porumb), Asiei de Sud și Sud-Est (trestie de zahăr și grâu din India) și Australiei, fenomenul La Nina este favorabil datorită precipitațiilor ridicate și poate contribui la o bună performanță a culturilor ca urmare, în afară de riscurile de inundații, a declarat Isaac Hankes, analist meteorolog senior la compania London Stock Exchange Group.

Experții în meteorologie notează că aceste corelații sunt influențate de momentul și intensitatea fenomenului La Nina.

Alte agenții, precum Organizația Meteorologică Mondială (OMM) și biroul meteorologic din Japonia au remarcat, de asemenea, sfârșitul fenomenului El Nino și au prognozat că anul acesta se va forma fenomenul  La Nina.

Pentru India, trecerea de la El Nino la La Nina aduce probabil un muson mai umed, dar un alt fenomen numit IOD (Indian Oscillation Dipole) poate influența intensitatea precipitațiilor, a declarat Jason Nicholls, principalul meteorolog internațional de la compania AccuWeather.

Un eveniment IOD pozitiv duce la un muson de vară mai umed, în timp ce un eveniment IOD negativ duce la mai puțină umiditate și condiții mai uscate, a adăugat Nicholls, conform Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel