Nutriționistul Mihaela Bilic a vorbit despre necesitatea introducerii de probiotice în alimentația zilnică.
Probioticele sunt microorganisme vii (microbi) care pot avea efecte benefice asupra sau în interiorul corpului dumneavoastră. Fiecare corp uman găzduiește trilioane de microorganisme care trăiesc împreună cu noi și contribuie la susținerea funcțiilor noastre corporale și a sănătății.
Nutriționistul Mihaela Bilic a explicat, într-un video publicat pe contul său de Facebook, care sunt cele mai bune surse de probiotice, dar și de ce trebuie să introducem în alimentație produsele fermentate.
”În fiecare zi înghițim miliarde de bacterii. Ele se găsesc în mediul înconjurător și pe pielea noastră, pe obiecte și în alimente. O parte dintre bacterii le numim probiotice pentru că au efecte benefice. Dintotdeauna oamenii au consumat probiotice, fără ele nu am putea supraviețui.
Toate popoarele au produse fermentate. Bunicii noștri, chiar dacă nu știau nimic despre probiotice mâncau murături și produse lactate fermentate, foloseau borș pentru ciorbă și drojdie pentru pâine, consumau bere și must”, a explicat Mihaela Bilic.
”În 1908 s-a acordat Premiul Nobel pentru legătura dintre lactobacil, iaurt, imunitate și longevitate. De atunci știm că majoritatea speciilor de probiotice sunt bifidobacterii și lactobacili provenite din fermentația lactică. Găsim probiotice în iaurt și în laptele bătut, în varza murată și castraveciorii puși în saramură, în bere și în borș. Fermenții activi din mâncare completează coloniile de bacterii intestinale responsabile de imunitate”, a mai spus Mihaela Bilic.
”Ar trebui să includem zilnic în meniu produse fermentate., dar acest obicei este greu de pus în practică”. Care sunt motivele? Mulți consideră produsele fermentate ca fiind ceva depășit, de modă veche. Nimeni nu se laudă când mănâncă varză murată. Alții au impresia că tot ce este fermentat este și stricat, când de fapt mucegaiul nobil din brânzeturi este o esență de probiotice. Nu în ultimul rând, autoritățile din domeniul alimentar impun măsuri sanitare pentru siguranța populației.
Laptele, carnea, legumele și fructele sunt supuse unui tratament termic prelungit ca să omoare agenții patogeni, însă căldura omoară și bacteriile benefice. Prin urmare, toate produsele semipreparate, ambalate și procesate nu mai conțin fermenți activi. Mâncarea noastră este fiartă, sterilizată, pasteurizată și conservată, adică moartă.
Soluția? Ne întoarcem la tradiții, la un fel de a ne hrăni cât mai simplu. Trebuie să învățăm să iubim produsele fermentate, să nu ne mai fie frică de un iaurt dacă a expirat și să nu mai strâmbăm din nas la mirosul de varză murată”, a spus nutriționistul.
Probioticele au un rol important în menținerea unui microbiom intestinal sănătos. Iar un microbiom sănătos ajută la descompunerea și absorbția anumitor nutrienți și medicamente, produce alți nutrienți importanți ca produse secundare, ajută la descompunerea și reciclarea bilei după digestie, ajută la antrenarea sistemului dumneavoastră imunitar pentru a recunoaște și elimina microbii dăunători.
Sănătatea microbiomului intestinal ar putea influența multe aspecte ale sănătății tale generale, inclusiv starea de spirit și toleranța la durere, acuitatea mentală și oboseala, inflamația și răspunsul imunitar, metabolismul, zahărul din sânge și stocarea grăsimilor, notează Cleveland Clinic.
Citește și: Urda, super-brânza ignorată. Mihaela Bilic: ”Are multe proteine, puțină grăsime și sare mai deloc”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News