România are aparatură suficientă pentru a se executa operaţii laparoscopice însă se confruntă cu lipsa chirurgilor care să practice acest tip de intervenţie, declară prof. dr. Ciprian Duță.
"Din datele şi cifrele pe care noi le avem în cadrul organizaţiei, nu există o secţie de chirurgie în ţară care să nu aibă acces la chirurgie laparoscopică. Dar, chiar şi aşa, ne confruntăm cu lipsa personalului care să utilizeze cu eficienţă acest arsenal de instrumente.
Noi facem eforturi, toţi chirurgii care practicăm acest abord minim invaziv am făcut eforturi de-a lungul ultimilor 20 de ani de creştere a unor tineri chirurgi care să dezvolte acest abord în toate centrele din arealul fiecăruia dintre noi, dar chiar şi aşa ea a rămas la stadiul unor intervenţii minim invazive uzuale, care înseamnă, spre exemplu, colecistectomie sau apedicectomie.
Chirurgia laparoscopică sau minim invazivă avansată rămâne, încă, apanajul centrelor de expertiză, îndeosebi din mediul universitar", a declarat, la emisiunea "Academia de Sănătate", prof. dr. Ciprian Duță.
VIDEO:
"Sigur că nu putem decât să ne bucurăm asupra faptului că această chirurgie minim invazivă, în ultimele decenii, a cunoscut o creştere exponenţială. Dar, chiar şi aşa, nu ne situăm acolo unde speram noi să ne aflăm atunci când, personal, am început această chirurgie minim invazivă, adică la jumătatea anilor 90. Practic, de atunci, creşterea numărului de intervenţii minim invazive a fost constantă, cu o explozie în momentul în care s-a făcut chiar un program naţional de înzestrare a clinicilor din ţară şi a tuturor spitalelor judeţene cu truse de chirurgie laparoscopică, dar chiar şi aşa la ora actuală intervenţiile laparoscopice în ţară sunt estimate a fi undeva la 20-30%. Sigur, sunt centre specializate – în special centrele universitare – unde acest procent este ceva mai mare. Dar luând o medie pe ţară, sunt spitale unde această chirurgie este anecdotică am putea spune.
Ca atare, într-o medie, dacă socotim pe tot ansamblul ţării, suntem undeva la 20%. Unde este Europa? Majoritatea ţărilor europene sunt la un procent de chirurgie minim invazivă ce depăşeşte 60%, cu vârfuri care ajung, uneori, la mai mult de atât, la 70, chiar 80%. Aceasta ar fi şi ţinta noastră şi luptăm, prin Asociaţia Română de Chirurgie Edoscopică, să promovăm această chirurgie minim invazivă la nivelul tinerilor chirurgi. Beneficiile asupra pacientului sunt incontestabile", a mai declarat prof.dr. Ciprian Duţă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu