EXCLUSIV  Problemă cu un astfel de tip de aparate auditive. Prof. dr. Codruț Sarafoleanu: De ce nu sunt recomandate / video

Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/

Prof. dr. Codruț Sarafoleanu, profesor universitar, medic primar O.R.L, Doctor în Științe Medicale cu competențe în chirurgie endoscopică ORL, chirurgie laser în ORL, a fost invitat la DC News și DC Medical unde a vorbit despre aparatele auditive. 

Medicul susține că aparatele achiziționate online sunt simple amplificatoare care nu ajută auzul. În opinia sa, vizita la doctor este foarte importantă deoarece protezarea auditivă se face individual. 

„În cazul deficiențelor de auz tehnologia a progresat foarte mult. Sunt tot felul de soluții. Vedem anunțuri: „Luați prin poștă, prin curieri, aparate, proteze auditive”. Bănuiesc că nu ajută nervul auditiv un produs cumpărat fără să consulți un doctor”, a spus Val Vâlcu. 

„Din punct de vedere social și medical e foarte bine că mă întrebați acest lucru. Sunt foarte multe aparate care de fapt nu sunt aparate auditive, sunt un fel de amplificatoare care se găsesc în comerțul online și nu au nicio valoare pentru scăderea de auz.

Scăderea de auz beneficiază de niște teste care se numesc audiograme. Ne evaluează nivelul de percepere a sunetului. A doua este cea de înțelegere, de inteligibilitate a vocii. Adică unii pacienți spun: „Eu aud sunetul, dar nu înțeleg ce mi se spune.” Există și această audiogramă vocală care evaluează capacitatea pacientului de a înțelege cuvintele care i se adresează.

În funcție de aceste două lucruri foarte clare, decidem ce avem de făcut. Protezarea auditivă se face individual. Pacientul primește aparat individualizat personalizat, măsurătoarea în conductul auditiv trebuie făcută pentru ca oliva să fie etanșă (acea piesă care intră în ureche). Dacă se alege un aparat și o piesă după ureche, și aceea trebuie individualizată.", a spus Prof. dr. Codruț Sarafoleanu. 

Aparate digitale cu performanțe excepționale

„Pacienții trebuie să știe că, în acest moment, toate sunt aparate digitale cu performanțe excepționale. Sunt niște minicomputere care se pot regla și rolul audioprotezistului, a inginerului care face toată treaba este să găsească cea mai bună variantă prin care aparatul să corespundă scăderii de auz a pacientului.

Fiind niște minicomputere, au și foarte multe opțiuni. Foarte multe au compatibilități cu telefonul mobil și atunci pot să estompeze din paraziți. Unii pacienți își scot aparatul auditiv pentru că poate să facă microfonie cu telefonul mobil sau să apară un zgomot de fond care parazitează aparatul.

Aparatele moderne sunt perfect compatibile cu telefoanele mobile și pacientul poate vorbi fără probleme și poate auzi conversația la o calitate foarte bună a sunetului. Acesta e un progres.", a spus medicul. 

Sistemul de rambursare pentru aceste aparate

„Casa rambursează costurile unor aparate de un nivel mediu, în general. Există și situații în care preferința pacientului sau situația în sine impune alegerea unui aparat puțin mai scump și atunci există o diferență pe care o poate achita pacientul, dar, în principiu, ele sunt compensate prin Casa Națională de Asigurări și procedurile nu sunt foarte grele din punct de vedere birocratic.”, a spus Prof. dr. Codruț Sarafoleanu la DC News și DC Medical.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel