Gabriel Biriș, avocat și expert în fiscalitate, a vorbit despre controversele iscate în jurul RO e-TVA.
"RO e-TVA este un decont precompletat pe care ANAF îl trimite contribuabilului - cel puțin ăsta era planul inițial. Acesta îşi depune, cinci zile mai târziu, pe 25, decontul pe baza datelor din contabilitate în partidă simplă. Apoi, ANAF ar fi trebuit să trimită nişte notificări dacă apăreau diferenţe, după care contabilii contribuabilului trebuiau să depună note justificate. Adică, mai mult decât duplicare, pentru că mult mai uşor să corectezi ce faci tu decât să găsești diferenţele dintre ce a făcut altul şi ce faci tu, să identifici sursa şi să dai acele note justificate.
Şi aici nu se pune doar o problemă de încărcare suplimentară pentru contabili sau costuri suplimentare pentru clienţii contabililor. Este o problemă de resursă umană. În momentul de faţă, firmele de contabilitate sunt sub o foarte mare presiune a lipsei de personal şi, din păcate, aici nu putem aduce nepalezi sau filipinezi, că nu ştiu să citească în română şi nu ştiu nici lucrurile astea.
Domnul ministru (n.r. Marcel Boloș), fără să se consulte cu nimeni, a luat-o aşa pe un drum, a scos OUG 70 pe care, atunci când a redactat-o, nu s-a consultat cu nimeni. A pus-o în consultare publică, înainte cu două zile, şi apoi am văzut-o aprobată în Monitorul Oficial. După care, toată lumea a explodat şi s-a gândit şi domnul ministru că trebuia să se consulte. A organizat nişte consultări, drept pentru care OUG a fost modificată. În primul rând trebuie să ne punem problema deranjului imens pe care aceste modificări la modificări le aduc.
Până la urmă și faptul că vorbim despre lucruri pe care le-au făcut alții fără să se consulte cu nimeni ne consumă timp. În al doilea rând, omoară încrederea contribuabililor, cetățenilor într-un act de guvernare nu foarte competent - cât de cât competent. Adică noi încă mai avem niște așteptări cu privire la un minim profesionalism atunci când se scrie legislația fiscală.
Aici este doar un exemplu de legislație cu impact fiscal, cu impact asupra companiilor care nu poate fi aplicată. Noi avem altele și înainte, inclusiv pe impozite, unde se fac greșeli care uneori sunt corectate, alteori nu sunt corectate, iar asta dă o lipsă de încredere. Pe fondul acestei lipse de încredere, putem avea consecințe politice nedorite pentru că vedem ascensiunea extremelor", a spus Gabriel Biriș, în emisiunea Totul despre bani, de la DCNews TV.
Emisiunea integrală, în materialul video de mai jos:
Guvernul a aprobat, săptămâna trecută, la propunerea Ministerului Finanţelor, o serie de acte normative, prin care s-au reglementat modul de implementare a decontului precompletat RO e-TVA şi modul de guvernanţă raportat la atribuţiile autorităţilor implicate în gestionarea acestuia.
Decontul precompletat RO e-TVA conţine date şi informaţii privind operaţiunile economice declarate de către persoanele impozabile şi transmise în sistemele informatice ale Ministerului Finanţelor şi Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (RO e-Factura, RO e-Sigiliu, RO e-Transport, RO e-SAF-T, RO e-Case de marcat electronice, sistemul informatic integrat vamal).
Sistemul RO e-TVA se implementează cu data de 1 august 2024 pentru operaţiunile efectuate începând cu data de 1 iulie 2024 de persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA şi se transmite, pentru fiecare perioadă fiscală de raportare, prin intermediul SPV, până la data de 20 inclusiv a fiecărei luni următoare încheierii perioadei fiscale, conform Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News