Într-un interviu exclusiv pentru DC News, Sorin Cheval, director de Meteorologie Aplicată în cadrul ANM, a vorbit despre problema gazelor cu efect de seră.
Sorin Cheval, directorul de Meteorologie Aplicată în cadrul ANM, a vorbit despre problema gazelor cu efect de seră:
„Efectul de seră, în sine, este benefic. Fără efect de seră nu am putea discuta. Problema este intensificarea efectului de seră prin sporirea gazelor cu efect de seră din atmosferă. Foarte interesant ce s-a întâmplat la recenta conferință COP26 care a avut loc la Glasgow și care a reunit acolo nu doar lumea academică, ci și lumea politică. Până la urmă, toate cercetările noastre și ale altor colegi din mediul academic, pot avea impact asupra vieții noaste atunci când decizia politică înțelege și merge în aceeași direcție.
Aceste reuniuni sunt oportunități de întâlnire a factorului politic și a celui academic și a înțelege împreună care sunt provocările. Acestea sunt legate de creșterea concentrației gazelor cu efect de seră datorată activităților antropice. În cazul dioxidului de carbon, acum mai mulți ani, când eram în facultate, învățam de peste 300 de părți per milion într-un volum de aer, iar în prezent s-a trecut de 415 părți per milion în atmosferă. Este din ce în ce mai clar că asta se datorează aportului antropic“, a precizat, la DC News, Sorin Cheval.
Sorin Cheval, director de Meteorologie Aplicată în cadrul ANM, a vorbit, în cadrul unui interviu acordat DCNews și DCNewsTV, despre două proiecte spectaculoase.
„ANM derulează, în prezent, proiecte de cercetare științifică pe mai multe paliere. Sunt proiecte naționale, dar și internaționale, care încearcă să vină în sprijinul beneficiarilor din foarte multe domenii și în sprijinul factorilor politici. Meteorologia actuală nu mai este ceea ce știam la un moment dat, a fost o etapă în care s-a dezvoltat cumva unilateral, ci meteorologia încearcă să răspundă unor nevoi ale societății contemporane. Proiectele noastre merg în această direcție. Ele s-au dezvoltat fie în urma unor comenzi ale beneficiarilor, mă refer la comenzi economice și sociale, fie le-am pornit chiar noi. Astfel avem proiecte de cercetare și fundamentale și proiecte de cercetare foarte aplicate”, a explicat Sorin Cheval în cadrul interviului de la DCNewsTV.
Ulterior, a oferit detalii despre două proiecte extrem de importante. „Aș descrie două proiecte internaționale de cercetare în care suntem implicați. Un proiect este coordonat din Universitatea Leicester din Marea Britanie, având ca beneficiar Agenția Spațială Europeană. Proiectul are un scop extrem de important de aplicat pentru foarte mulți oameni. Rezultatul proiectului va fi un set de temperaturi ale suprafeței la nivel global cu o rezoluție de 1 km, rezoluție fină și utilă pentru mulți beneficiari. În agricultură, de exemplu, avem nevoie să știm cât este temperatura pe un 1 km. Fără astfel de produse, obținem aceste informații punctual, prin măsurători la suprafață. Suntem într-o companie selectă în acest proiect. Sunt 16 parteneri din Europa. Noi avem ca studiu de caz temperatura suprafeței în orașe”, a zis Sorin Cheval (citește mai mult AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News