Vinurile româneşti sunt recunoscute şi pe plan internaţional, însă puţină lume ştie cât de greu a devenit să obţii o producţie de calitate şi un vin bun. Problema numărul unu a fost dezvăluită de fermierul constănţean Gheorghe Albu.
Şi el ca şi mulţi alţi viticultori, se confruntă cu o mare problemă în obţinerea unor produse viticole de calitate. La cultura vegetală Gheorghe Albu lucrează pe baza unor contracte de arendă pe termen lung, cu durata de 10 ani. Ca urmare suprafețele rămân constante de la un an la altul, iar pe partea de viticultură, viile au fost plantate doar pe terenurile deținute în proprietate, este prezentarea făcută de agrointel.ro.
Ca producții, 2017 a fost un an capricios din punct de vedere al vremii, motiv pentru care cantităţile au fost mai mici decât în urmă cu un an, dar mulțumitoare încât fermierul să își scoată cheltuielile și să rămână cu suma necesară pentru reînceperea activității în ciclul productiv următor.
Pe partea de podgorie, ”împărțită în 50% soiuri albe, 50% soiuri roșii”, oful lui Gheorghe Albu e același pe care l-am întâlnit la majoritatea fermierilor care au nevoie la muncile câmpului de zilieri: "Am o problemă la recoltatul strugurilor cu lipsa forței de muncă".
Producția de struguri din 2017 a fost una de calitate, cu o medie ce depășește 12 tone la hectar de struguri culeși de pe cele 225 de hectare de vie aflate pe rod. Ținta lui Gheorghe Albu e să ajungă la 500 de hectare de viță de vie.
Conform sursei citate, fermierul deține și o cramă modernă care în ultimul an și-a crescut capacitatea cu 500.000 litri, ajungând de la 1,35 milioane la aproape 2 milioane litri. Pentru eficientizarea investiției, extensia cramei o face gradual, în funcție de suprafața de vie intrată pe rod.
[citeste si]
Fermierul Gheorghe Albu administrează holdingul Argonaut, din județul satul constănțean Viișoara, comuna Cobadin, deține 225 de hectare de vie, 150 de hectare de pădure și 150 de hectare de baltă de pește. În total el lucrează peste 6000 de hectare de pământ. Gheorghe Albu a fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii sub trei miniștri și e vicepreședinte al Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) începând cu 2016.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News