Problemă pentru Cseke Attila: Căderea forintului în Ungaria lovește farmaciile din România

Birocrația și lipsa de personal specializat, cauzele întârzierii cu care românii au acces la medicamente
Birocrația și lipsa de personal specializat, cauzele întârzierii cu care românii au acces la medicamente

Forintul, moneda din Ungaria, s-a devalorizat cu 9 procente, situație ce poate afecta aprovizionarea cu medicamente în România.

Prețul medicamentelor este controlat de statele naționale, printr-un mecanism de referențiere la prețurile din alte țări. De peste 10 ani, România a adoptat o politică populistă, raportându-se la cele mai mici prețuri din Europa, deși are un consum de câteva ori mai mic decât media europeană, taxe mai mari, iar birocrația și lipsa de predictibilitate cresc riscurile companiilor farmaceutice din țara noastră.

Ca urmare, re-exportul în blocul comunitar și retragerea unor companii ori produse duc la golirea rafturilor din farmacii și declanșează periodic crize ale unor medicamente.

Una dintre țările cu cele mai mici prețuri la care se raportează România este Ungaria, unde forintul s-a devalorizat cu 9 procente, iar tendința este de scădere în continuare. Companiile farmaceutice nu pot suporta o scădere a prețurilor corespunzătoare, în România, unde autoritatea de reglementare ține cont de prețul în euro al medicamentelor din țara vecină, nu de cel exprimat în moneda locală.

Mai mult, reducerea prețului de catalog în România impactează prețul calculat în țări cu o piață mult mai puternică, deci cauzează companiilor farmaceutice pierderi la nivel european. Această reducere de preț rămâne, însă, una scriptică, doar pe hârtie, fiindcă medicamentele dispar din farmacii, iar Ministerul Sănătății este nevoit să achiziționeze produsele în regim de urgență, la nivelul real al pieței sau chiar peste acesta.

Devalorizarea din Ungaria, în caz că nu se schimbă modul de calcul al prețurilor din România, va genera o nouă criză în farmacii. Producătorii pot notifica retragerea unor medicamente din țara noastră, într-un termen de 12 luni, în care prețul rămâne înghețat la nivelul anului trecut. Deci, nu se fac economii, în schimb se golesc rafturile farmaciilor.

Reforma sistemului de prețuri în domeniul medicamentului se află de câțiva ani în dezbatere, reprezentanții principalelor partide, indiferent de orientarea ideologică, fiind de acord că politica prețului celui mai mic a eșuat, în România. Dar, nu se iau măsuri concrete pentru a controla cheltuielile altfel decât prin reducerea consumului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel