Problemă pentru noul ministru al Sănătății, la fosta sa șefă

Finanțistul Vlad Voiculescu, șef de cabinet al ministrului de Finanțe, Anca Paliu Dragu, va fi ministrul Sănătății.

Vlad Voiculescu ar putea rezolva, din noua sa funcție, o problemă cu care s-a luptat ca tânăr idealist care aducea în sacoșă medicamente pentru boli grave. Cu produse de ultimă generație, care costă zeci de mii de euro, și care ar putea fi primite gratis de mii de pacienți.

Fondator al Rețelei Citostaticelor, Voiculescu a ajutat mii de copii cu cancer, aducând din străinătate medicamente care nu ajungeau în România pentru că erau prea ieftine și nu le distribuia nimeni. La fel de important este și postul pe care l-a deținut la Viena: vicepreședinte al Diviziei Finanțări de Infrastructură, într-o mare bancă austriacă. Cu proiectele europene de finanțare a infrastructurii sanitare neîncepute, ar fi nevoie de un specialist în domeniu. Vom vedea dacă un expert din privat poate urni lucrurile la stat, în timpul extrem de scurt care i-a mai rămas guvernului.

Problema pe care Voiculescu o poate rezolva rapid, cu sprijinul ministrului Paliu-Dragu, a fost creată de guvernul Boc în două zile.

Medicamente revoluționare, oferite gratis

Marile companii care descoperă medicamente inovatoare investesc enorm în studii clinice, din care câștigă pacienții, medicii, universitățile și statele în care se realizează aceste cercetări. Pacienții au acces la terapii moderne, fără liste de așteptare. Medicii, universitățile și spitalele în care se desfășoară studiile primesc o finanțare suplimentară. Statul este degrevat de o parte a cheltuielilor, care trec în sarcina companiilor farmaceutice. În acest domeniu, România ar putea atrage finanțări de circa 300 de milioane de euro, pe an. Adică 5% din bugetul Sănătății. Însă, competiția pentru astfel de proiecte este dură. Germania și Austria, de exemplu, se bat pentru a derula studii clinice.

Ca de obicei, România a pierdut cursa, pentru că proiectele de cercetare se blochează la Agenția Medicamentului, unde așteaptă cu lunile avizări care ar trebui să dureze o săptămână. Sistemul este blocat, de un an de zile.

Cum a fost blocată Agenția

În 2009, Emil Boc a ”naționalizat” Agenția Națională a Medicamentului. Instituția se autofinanța, din taxele plătite de companii, iar guvernul avea nevoie de bani. Angajări nu s-au mai putut face, salariile au fost tăiate, investițiile abandonate. Parte din personalul pregătit pentru supravegherea studiilor clinice a fost mutat la evaluarea medicamentelor. Alții au plecat în privat. Iar întârzierile în rezolvarea dosarelor au blocat tot sistemul, de la avizarea unui prospect la producția unor noi medicamente. Investitorii străini sau producătorii locali se plâng permanent de întârzieile cu care ANM își face treaba.  

Cine se opune la rezolvarea crizei

Dacă Agenția ar reveni la statutul din 2009,  criza de personal s-ar putea rezolva, ba chiar s-ar putea face investiții. Managerii susțin că taxele încasate în plus, dacă ar dispărea blocajul,  ar crește veniturile cu 40%, deci statul ar câștiga mai mult, ca și domeniul administrat de Agenție. Tentativele de reintrare în normalitate au fost, însă, blocate de Ministerul Finanțelor. Dominat de o viziune contabilă în alcătuirea bugetului de stat, ministerul se opune oricăror tentative de schimbare, căci ar pierde ”pușculița” de la ANM.

Faptul că Vlad Voiculescu a fost șeful de cabinet al ministrului Paliu îl poate ajuta să discute altfel cu ”dușmanul”. Ca manager privat poate vedea altfel lucrurile. Ca fondator al Rețelei citostaticelor știe ce înseamnă lista de așteptare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel