Credeți că nu există adulți care încă au dinți de lapte? Răspunsul este afirmativ! Și da, la un moment dat, pe la 30-35 de ani, dintele va pica și va trebui înlocuit. Dar ce se întâmplă cu dintele permanent aflați în rândurile de mai jos.
Vom vorbi despre caninul inclus în urma propriei experiențe. Sunt cazuri în care caninul permanent nu a mai ieșit pe acardă și a rămas undeva, blocat. Astfel, adultul rămâne cu caninul temporar chiar și până la 30 și ceva de ani (în cazul fericit în care are o igienă riguroasă). După măseaua de minte, caninul este dintele cu cele mai mari șanse de a rămâne blocat în os din diverse cauze.
Descoperirea caninului și apoi extragerea sa (în cazul în care nu poate fi adus pe arcadă cu aparatul dentar, lucru pe care îl decid medicii) pare o treabă foarte complicată care poate speria pacientul. Când te gândești la o astfel de procedură ți se pare ceva desprins dintr-un film de groază. Doar că nu este nici pe departe așa.
Chirurgul vede pe radiografii unde este localizat caninul și poate "tăia" cu o precizie fenomenală. Cea mai importantă aici este încrederea - încrederea în medicul tău. Dacă nu ai încredere în chirurgul pe care l-ai ales, atunci ar fi bine să mai cauți. După ce l-ai găsit, i-ai citit CV-ul și te-ai convins că ești pe mâini bune, stresul scade cu 80%. Evident, rămâne puțină frică, dar nu este totul chiar așa de negru.
Când ți se scoate caninul, singura parte dureroasă este când ți se face anestezia. Dar nu este de speriat pentru că durerea durează vreo 5 secunde, iar apoi nu mai simți nimic. Pe mine m-a ajutat Dr. Vlad Petrescu Seceleanu, specialist în implantologie, medic specialist în Chirurgie Oro-Maxilo-Facială.
A lucrat extrem de atent, timp de vreo 40 minute, astfel încât trauma să fie cât mai mică. Pe parcursul procedurii a făcut și pe psihologul pentru că, deși procedura nu era dureroasă, teama de dentist a pacientului există orice ai face. Vlad Petrescu a avut răbdare cu mine pentru a-mi face experiența cât mai ușoară, eu fiind genul de pacient pe care nu prea vrei să-l ai: panicat, care tremură când vede instrumentele stomatologice și care are 100 de întrebări prostești de genul: ”o să mor? o să mai am dinți în gură după operație? etc”.
După 40 minute, procedura scoaterii caninului s-a încheiat. Caninul de lapte a rămas pe arcadă până când se va putea face implantul dentar pentru că, din păcate, el nu stă acolo "lipit" pe vecie. Ideea este să mergeți la stomatolog înainte să apară probleme mari. Cred că nimeni vrea să ajungă la 45 de ani lovit de parodontoză, fără dinți în gură.
Și înainte să faceți proceduri care vi se par groaznice (deși nu sunt, dar când nu faci Medicina, totul pare groaznic), nu mai citiți informații pe Internet! Ascultați ce vă spune medicul dumneavoastră, dacă nu sunteți convinși de el, căutați un alt specialist, dar nu vă mai informați de pe Google! Cu un simplu search, afli despre niște riscuri mari care, de fapt, nu există.
Durerea postoperatorie este minimă și poate fi controlată prin medicamentele recomandate de medic. Nu trebuie să vă speriați pentru că inflamația va fi redusă! Este recomandată o dietă mai moale pentru câteva zile. Evitați mâncărurile crocante care pot irita zona. Și, cel mai important: păstrați o igienă corespunzătoare. Dacă vreți un chirurg care în să aveți încredere puteți să apelați la Dr. Vlad Petrescu Seceleanu. Îl găsiți la Perfectdent în București unde lucrează alături de ortodontul Denisa Zaharia. Seceleanu este vicepreședintele Asociației Române de Implantologie Dentară și membru în cadrul "European Association for Cranio-Maxillo-Facial Surgery".
”Cu o experienta de 20 de ani in domeniul chirurgiei oro-maxilo-faciale si implantologiei orale, am mii de cazuri rezolvate cu succes, ca urmare pot oferi solutii sigure si in situatiile cele mai dificile, va redau zambetul si increderea de care aveti nevoie”, a spus Dr. Vlad Petrescu Seceleanu.
Sunt mulți adulți care au canini de lapte, iar caninii permanenți au rămas blocați în gingie. De obicei, oamenii nu își dau seama că au dintele blocat în arcadă, acest lucru, de cele mai multe ori, se vede la radiografie.
Caninul poate fi adus pe arcadă cu ajutorul unui aparat ortodontic, dar există și cazuri nefericite în care dintele are o poziție orizontală, iar aducerea sa "la lumină" este aproape imposibilă. În acest caz, nu există decât o singură variantă: implantul dentar. Dar chiar și așa, nu scăpați de aparatul dentar! Acesta este purtat de pacienți pentru a face loc implantului dentar.
1. medicul recomandă purtarea unui aparat dentar.
2. apoi, după 3 - 4 luni, chirurgicul trece la descoperirea gingiei pentru a scoate caninul inclus și se ajunge la implant dentar.
Toată operațiunea poate dura până la doi ani în funcție de evoluția tratamentului. Pentru a nu ajunge la astfel de situații, este bine să mergeți la timp la stomatolog. O simplă radiografie vă scapă de problemele dentare.
Partea bună este că sunt și cazuri fericite în care caninul inclus are o poziție verticală și poate fi adus foarte ușor pe arcadă cu ajutorul aparatului dentar. Durata purtării aparatului ortodontic în acest caz este mai mare decât al unui tratament simplu de aliniere. Se poate ajunge, în funcţie de vârstă pacientului, la o durata de până la trei ani de tratament.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu