Primăria Bucureşti trebuie să ceară avizul Comisei Europene pentru subvenţiile pe care le acordă către RADET. Acordul este necesar pentru sume care depăşesc 15 milioane de euro pe an.
Bogdan Chiriţoiu pune paie pe foc şi în cazul acordării subvenţiilor către RADET. Sumele care depăşesc un anumit plafon ar trebui să primească avizul Comisiei Europene, conform unui interviu acordat Agerpres de preşedintele Consiliului Concurenţei.
"Am informat Primăria Capitalei de câteva ori în anii trecuți că, în momentul când acordă ajutoare de stat pentru servicii de interes economic general de peste un anumit nivel, de 15 milioane de euro pe an, acestea trebuie notificate Comisiei Europene. Aceasta este obligația legală. Sub 15 milioane poți decide tu, pe plan național, iar peste această sumă ești obligat să obții acordul Comisiei Europene. Noi bănuim că, în cazul RADET, acest plafon este depășit și că va fi necesară o notificare a Comisiei Europene", se arată într-o declaraţie a lui Bogdan Chiriţoiu.
Regia Autonomă pentru Distribuția Energiei Termice (RADET) are datorii de circa 3,6 miliarde de lei către Electrocentrale București (ELCEN), producătorul de căldură și apă caldă pentru Capitală. Din cauza acestor datorii acumulate de RADET, ELCEN a acumulat la rândul sau debite în valoare de aproximativ 1,8 miliarde de lei.
În opinia lui Chiriţoiu, bucureştenii nu ar avea de suferit.
"Comisia Europeană nu va veni să întrerupă căldura, dar va verifica dacă aceste subvenții sunt la un nivel rezonabil. Evident că este obligația administrației publice să asigure încălzirea orașului, este normal să plătească statul o subvenție pentru acest lucru, dar, în același timp, trebuie să ne asigurăm că această subvenție nu este excesivă. Asta va face Comisia Europeană", a susținut Chirițoiu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci