Compania Boeing a anunţat că a reuşit luni un test de ejectare în regim de urgenţă a capsulei sale spaţiale Starliner, concepută pentru a transporta într-un viitor apropiat echipaje de astronauţi americani spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS), însă una dintre cele trei paraşute principale ale capsulei nu s-a deschis, informează AFP.
Testul a durat aproximativ 95 de secunde şi a avut loc la baza militară White Sands din statul american New Mexico. Capsula a fost fixată pe o mică rampă de lansare, apoi cele patru motoare de urgenţă au pornit, simulând o situaţie de urgenţă în care capsula, ataşată la vârful unei rachete, trebuie neapărat să se despartă de aceasta, pentru a readuce astronauţii în siguranţă pe Pământ. În acel moment, cele patru motoare au propulsat Starliner cu viteză maximă spre cer. După 20 de secunde, paraşutele capsulei Starliner s-au deschis. Însă doar două dintre cele trei principale s-au deschis.
Capsula a început coborârea, a încetinit, iar aterizarea a avut loc în deşert, amortizată de airbaguri mari. Imediat după test, NASA a declarat că deschiderea a două paraşute din trei este 'acceptabil pentru parametrii testelor şi siguranţa echipajului'. Câteva ore mai târziu, Boeing a publicat un nou comunicat în care a confirmat faptul că 'o anomalie s-a produs în timpul deschiderii, însă nu este vorba despre un eşec al paraşutelor'.
'Anomalie' este eufemismul ales de reprezentanţii industriei spaţiale pentru desemna un incident, atunci când acesta nu este un accident grav. 'Este prea devreme să aflăm motivul pentru care toate cele trei paraşute principale nu s-au deschis. Totuşi, deschiderea reuşită a două din trei este acceptabilă pentru parametrii de testare şi siguranţa echipajelor', au explicat reprezentanţii companiei Boeing. Într-un prim comunicat, şeful de proiect al companiei americane, John Mulholland, declarase: 'Echipa de testare şi capsula ne-au oferit o performanţă impecabilă'. 'Suntem încântaţi de rezultatele preliminare, acum trebuie să analizăm datele şi să verificăm dacă totul a funcţionat aşa cum era prevăzut', a adăugat Kathy Lueders, director de programe la NASA.
Boeing este, alături de SpaceX, una dintre cele două companii private alese de NASA pentru a construi vehicule care vor asigura legătura între Terra şi ISS. După retragerea din circulaţie a navetelor spaţiale americane în 2011, doar Rusia mai deţine această capacitate, realizată prin intermediul rachetelor şi capsulelor sale Soyuz. Boeing plănuia o lansare a capsulei Starliner spre ISS, fără echipaj uman, pe 17 decembrie, aşa cum a procedat şi SpaceX cu capsula sa Crew Dragon, în martie. Nu se ştie deocamdată dacă problema înregistrată luni la nivelul sistemului de paraşute va determina o amânare a acelui test.
În ceea ce priveşte primele lansări cu echipaj, acestea ar trebui să aibă loc în 2020, conform NASA, însă acest calendar este condiţionat de succesul mai multor teste ce vor avea loc la sol. SpaceX trebuie mai întâi să finalizeze testele ce vizează cele patru paraşute ale capsulei sale. Compania lui Elon Musk a fost nevoită să revizuiască designul paraşutelor, după ce acestea au înregistrat la rândul lor anumite probleme în timpul testelor, informează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News