Deși în cele mai multe cazuri este doar consecința unei mese copioase, a alegerii unor alimente greșite sau a mâncatului prea repede, dispepsia, digestia lentă poate crea un mare disconfort celor care suferă de ea.
Termenul dispepsie înseamnă digestie dificilă. Studii la scară largă au arătat că în lume, în special în țările cele mai industrializate, până la 20% din populație poate prezenta simptome dispeptice, potrivit Today.
Pentru a combate digestia greoaie, așadar, este esențial să urmezi o dietă sănătoasă și regulată, să mănânci încet și să mesteci bine, dar poate ajuta și la introducerea în alimentație a alimentelor și a remediilor naturale care favorizează procesul digestiv, făcându-l mai rapid și mai eficient.
Nutriția joacă cu siguranță un rol important în gestionarea dispepsiei. Prima digestie începe de fapt în cavitatea bucală și este esențial să mestecați bine, calm, pentru ca stomacul sa ”beneficieze” de un alimente mai ușor de procesat și de digerat. Timpul este important, o masă lentă favorizează o digestie bună.
În plus, unele alimente sunt mai ”dificil” de digerat, necesitând mai mult timp datorită caracteristicilor lor. Ne referim mai ales la grăsimi dar și la proteine animale, alimente foarte acide, însoțite de fumat și alcool, consumate mai ales seara.
Multe remedii ”naturale” sunt pe piață pentru a ajuta digestia, care în multe cazuri conțin ingrediente active naturale. Pentru a numi doar câteva, ghimbirul, lemnul dulce sau feniculul stau la baza multor preparate pentru a ajuta digestia.
Totuși, trebuie subliniat că în multe cazuri, deși sunt substanțe de origine naturală, sunt substanțe farmacologic active și că în unele cazuri pot avea efecte secundare, contraindicații sau interacțiuni farmacologice. Prin urmare, utilizarea lor ”do-it-yourself” trebuie evitată fiind indicat să vă consultați medicul sau farmacistul de încredere.
Compresă caldă pe abdomen: Este cea mai la îndemână soluție, în sensul că nu ai nevoie decât de un obiect cald, așezat la nivelul stomacului. Remediul contribuie la dilatarea vaselor de sânge și la facilitarea digestiei, potrivit Faunus Plant.
Suc de lămâie și bicarbonat: Într-un pahar cu apă călduță, stoarce o jumătate de lămâie. Apoi, adaugă bicarbonat de sodiu, atât cât stă pe vârful linguriței și amestecă rapid. Rezultă o băutură efervescentă, care se va bea imediat.
Ceaiuri digestive din plante: fenicul, mentă, salvie, mușețel.
Probabil că una dintre cele mai cunoscute plante ce vin în ajutorul stomacului și problemelor digestive este feniculul. Ceaiul reușește să combată crampele abdominale și încurajează digestia.
Un sprijin real vine și din partea mentei, o plantă care de secole este considerată un excelent remediu împotriva digestiei lente. Datorită proprietăților, este utilă în atenuarea spasmelor intestinale și a indigestiei.
Un alt remediu adecvat îl oferă combinația de salvie cu mușețel, 2 plante medicinale adesea folosite în combaterea simptomelor neplăcute. Infuzia din frunzulițe de salvie și flori de mușețel uscate se va bea după fiecare masă, până la dispariția disconfortului gastric.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News