Probleme la centrala nucleară Zaporojie. AIEA: Risc real de dezastru nuclear

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) se declară îngrijorată de problemele de la centrala nucleară Zaporojie.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a calificat sâmbătă ca fiind "din ce în ce mai alarmante" informaţiile provenind de la centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, la o zi după atacurile care au avut loc în apropiere, informează AFP.

Atacurile de vineri sunt "ultimele dintr-o lungă listă de informaţii din ce în ce mai alarmante", a denunţat directorul general al AIEA, Rafael Grossi, spunând că ele demonstrează un "risc real de dezastru nuclear care ar putea ameninţa sănătatea şi mediul în Ucraina şi nu numai", se arată într-un comunicat al agenţiei onusiene cu sediul la Viena.

Sâmbătă, compania ucraineană de energie atomică Energoatom a declarat că bombardamentul a "avariat grav" o staţie care conţinea azot şi oxigen şi o clădire auxiliară."Continuă să existe riscuri de scurgere de hidrogen şi substanţe radioactive, iar riscul de incendiu este, de asemenea, mare", conform aceleaşi surse.

Ucraina şi Rusia s-au învinuit reciproc, Kievul invocând două atacuri ruseşti, iar Rusia un foc de artilerie ucraineană.

"Condamn orice violenţă comisă în sau în apropierea" centralei şi la adresa personalului acesteia, a afirmat Rafael Grossi. Orice "acţiune militară ce ameninţă securitatea şi siguranţa" centralei este "complet inacceptabilă şi trebuie evitată cu orice preţ", a îndemnat el.

Ucraina a respins un control AIEA

Directorul general al AIEA şi-a reiterat intenţia de a conduce o misiune de experţi la faţa locului, pe care Ucraina a respins-o până acum de teamă că acest lucru ar legitima ocupaţia rusă a sitului nuclear.

Rafael Grossi a reiterat propunerea cu această ocazie:"Voi continua să încurajez şi să tot încurajeze ca această misiune a AIEA să poată avea loc". El a recunoscut, în acelaşi timp, că va avea nevoie de "cooperare, înţelegere şi facilitare din partea Ucrainei şi a Rusiei". Grossi îşi propune să furnizeze "informaţii imparţiale şi independente" la încheierea acestei misiuni de inspecţie ce ar urma să vizeze "verificări esenţiale ale centralei".

Când centrala de la Zaporojie a fost preluată în luna martie, militarii ruşi au deschis focul asupra clădirilor, creând riscul unui accident nuclear major, aminteşte France Presse, ciitat de Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel