Sandra Alexiu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie, a afirmat că problemele de comunicare și cooperare dintre Ministerul Sănătăţii, DSP, Casa Naţională şi medicii de familie, în cea de-a doua etapă de vaccinare, au fost generate de o întârziere legislativă. Cum se explică.
Medicul Sandra Alexiu a explicat, la Antena 3, că a existat o întârziere legislativă care a generat aceste dificultăţi. Aceasta se referă la şedinţa de Guvern care a venit foarte târizu, vineri.
Această situație a apărut în contextul în care disputa dintre Vlad Voiculescu şi Emil Boc, legată de plata personalului şi dotarea centrelor de vaccinare, a durat două zile și, în loc să se ia o decizie în acest sens miercuri, totul s-a amânat pentru vineri. Atunci s-a stabilit că personalul pentru vaccinare va fi plătit de stat. S-a dat OUG la finalul şedinţei de Guvern. Tot atunci, a pornit şi platforma pentru înscrierea celor care doresc să se vaccineze.
În acel moment, medicii de familie erau nepregătiţi, nu ştiau ce trebuie să facă pentru că încă nu se hotărâse în Guvern, nu fuseseră instruiţi în acest sens, iar contractele între centrele de vaccinare şi vaccinatori nu sunt nici acum semnate. Etapa a doua de vaccinare s-a derulat, în weekend, fie în spitale, unde au venit medicii din etapa I la rapel, fie s-au deplasat echipe de vaccinatori la căminele de bătrâni.
Cei care au vaccinat, până astăzi, sunt detaşaţi. Instituţia la care sunt angajați i-a detaşat, de unde aveau locul de muncă, la centrul de vaccinare. Aşadar, există un contract de muncă între ei şi spitalul angajator.
În centrele de vaccinare, cele care ar fi trebuit să se deschidă pe 15 ianuarie, trebuie să existe angajaţi. Aceştia nu au contract, în momentul de faţă. Contractele nu s-au încheiat pentru că nu exista OUG dat. Abia începând de luni acestea vor fi semnate. O instituţie publică nu poate angaja oameni până nu ştie sursa de finanțare. Nu exista o bază legală pentru acest lucru.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu