Probleme mari cu proiectul de lege care ar recunoaște căsătoriile gay în România. Asociația Accept: Propunerea nu respectă dreptul liberei circulații în UE

FOTO: Pexels
FOTO: Pexels

Asociația Accept, principalul ONG care reprezintă persoanele LGBTQIA+ din România, atrage atenția la mai multe nereguli din cadrul legii care ar putea recunoaște căsătoriile gay realizate în străinătate.

La 5 ani de la decizia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) în cauza Coman-Hamilton, Ministerul Afacerilor Interne face un pas timid către executarea acesteia, printr-un proiect de lege pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 194/ 2002 privind regimul străinilor în România.

Asociaţia Accept salută efortul modic depus de membrii Guvernului prin această iniţiativă, dar atrage atenţia asupra faptului că propunerea nu reuşeşte să pună în aplicare în întregime deciziile CJUE şi CCR 534 din 2018 şi nu ia în considerare drepturile ce decurg din Directiva europeană privind dreptul la liberă circulaţie pentru cetăţenii Uniunii Europene. Proiectul de lege adoptat de Guvern în şedinţa din 20 septembrie 2023 contribuie la creşterea gradului de discriminare sistemică cu care se confruntă familiile LGBTI în România. Mai mult decât atât, organizaţia acuză faptul că beneficiarii legii nu au fost consultaţi în elaborarea actului normativ.

Asociaţia Accept: Vrem drepturi egale, nu condiţii speciale!

Dacă proiectul de lege va fi votat în Parlament în această formă, cetăţenilor europeni care s-au căsătorit într-un alt stat membru UE nu le va fi recunoscut statutul de soţi în România, ci doar li se va acorda dreptul de şedere, şi prin urmare nu se vor putea bucura de drepturile ce decurg din calitatea de soţi. Pe scurt, persoanelor LGBTI nu li se vor acorda drepturi egale, ci doar condiţii speciale. De asemenea, cuplurile de acelaşi sex care au încheiat un parteneriat civil în alt stat vor fi tratate în continuare ca doi străini, fără nicio legătură de familie. Prin astfel de iniţiative, Guvernul României nu face decât să amplifice nivelul de discriminare sistemică faţă de persoanele LGBTI, ale căror familii nu sunt recunoscute şi protejate legal în România.

Iustina Ionescu, avocata ACCEPT, care a reprezentat cuplul Coman-Hamilton la CJUE şi CCR, a declarat: "Este o pocire a hotărârii CJUE şi încalcă nu doar spiritul, dar şi litera deciziei CCR în cauza Coman, care a recunoscut faptul că soţii de acelaşi sex trebuie să se bucure de o protecţie egală, conform Constituţiei României (art.26 dreptul la viaţa privată şi de familie). Nu există să îi degradezi statutul unui cetăţean european - din soţ să îl faci categorie specială - să îl adaugi undeva la capătul listei."

Acordându-le un statut special, nerecunoscându-le statutul de soţi, Guvernul continuă să vulnerabilizeze familiile formate din persoane de acelaşi sex, eşuând totodată în procesul de punere în aplicare a deciziei pronunţate de CJUE în cazul Coman-Hamilton, la data de 5 iunie 2018. O problemă urgentă, care afectează chiar în acest moment vieţile a mii de români, aplicarea deciziei nu vine doar cu o întârziere ruşinoasă de cinci ani, ci şi cu multe hibe procedurale care continuă să încalce drepturile omului.

În calitate de reprezentant al multor familii din România care au acţionat statul în faţa instanţelor de judecată pentru nerespectarea drepturilor care li se cuvin, Asociaţia Accept acuză Ministerul Afacerilor Interne pentru nerespectarea procedurilor privind elaborarea actelor normative. Decizia instituţiei de a nu consulta familiile formate din persoane de acelaşi sex - beneficiarii direcţi ai propunerii legislative, este de-a dreptul condamnabilă.


Cum sunt afectaţi cetăţenii de încercările Guvernului de a amâna respectarea drepturilor familiilor LGBTI


În ultimii 30 de ani, zeci de mii de persoane LGBTI au părăsit România şi au ales să trăiască în state europene în care drepturile lor sunt respectate. Multe dintre acestea şi-au întemeiat familii peste hotare, fie alături de cetăţeni români de acelaşi sex, fie alături de cetăţeni ai altor state. Statul român nu le recunoaşte statutul de soţi, ceea ce face imposibil traiul lor comun pe teritoriul României.

Prin proiectul de lege mai sus menţionat, singurul drept pe care România l-ar putea acorda cetăţenilor străini, căsătoriţi pe teritoriul altui stat cu cetăţeni români de acelaşi sex, ar fi dreptul de şedere. Ei nu ar fi recunoscuţi ca soţi şi, drept urmare, nu s-ar putea vizita la spital în cazuri de urgenţe medicale, nu s-ar putea reprezenta legal unul pe celălalt şi, în momentele grele, nu şi-ar putea fi alături.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel