Sunt probleme mari la începutul anului şcolar. La nivel naţional, unul din trei copii nu are acces la şcoala online. Guvernul a livrat, până acum, doar puţin peste 80.000 de tablete.
Începutul şcolii a luat autoritățile din nou prin suprindere, iar elevii nu vor avea rechizitele necesare, nu vor avea device-uri pentru învățământul online și nici manuale de limba română, cei din clasa a VIII-a. Guvernul a promis 250.000 de tablete, însă doar 82.000 pot să ajungă la elevi. Singurii care primesc la timp dispozitivele electronice sunt cei din localităţile unde primarii au alocat suficiente fonduri.
Lidia Bibac, coordonator programe educaţionale, Salvaţi Copiii România, a declarat că 900.000 de elevi nu au acces la învățământul online.
„În luna aprilie am socotit noi, cei de la Salvaţi Copiii, pe baza unui eşantion, că în jur de 900.000 de copii nu au avut acces la învăţământul online. Cele 82.000 clar nu sunt suficiente? Categoric nu şi asta se va vedea. Putem să ne aşteptăm la o scădere a performanţei şcolare. Cel mai grav este că putem să ajungem la abandon şcolar”, a spus Bibac, conform Mediafax.
Marian Murguleţ, secretar de stat în cadrul Guvernului, a precizat că ONAC nu a gestionat bine achiziția de device-uri.
„Din perspectiva mea, nu cred că ONAC a gestionat procedura de achiziţie prea eficient. Experienţa mea de peste 11 ani în piaţa de IT&C, cred că mă îndreptăţeşte să afirm asta”, spune Murguleț.
Elevii văd posibilități remarcabile în învățământul online, însă doar dacă acesta ar ajunge la toți copiii.
„Acest proces al digitalizării în educaţie trebuie să fie accelerat şi ce înseamnă asta? Avem în lege la momentul de faţă biblioteca şcolară virtuală şi platforma de e-learning care dacă ar fi operaţionalizate ar fi nişte resurse extraordinare. Sunt atât de multe oportunităţi de învăţare pe care acestă pandemie ni le-a oferit”, a spus Rareş Voicu, reprezentantul elevilor.
Aproximativ 2.800.000 de elevi şi preşcolari încep, luni, cursurile noului an şcolar în condiţii speciale, având în vedere pandemia cu noul coronavirus, unii dintre ei urmând a învăţa online, alţii în sistem hibrid sau cu prezenţă în clasă.
Potrivit ministrului Educaţiei, Monica Anisie, 12.423 de unităţi de învăţământ vor funcţiona în scenariul verde, 4.915 unităţi în scenariul galben şi 263 de unităţi în scenariul roşu.
Anul şcolar 2020-2021 se structurează pe două semestre, care însumează 34 de săptămâni, scrie Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News