Parlamentul European a votat legea ce obligă companiile care ofera acces la Internet să trateze tot traficul în mod egal. Vestea proastă este că o serie de amendamente gândite să elimine ambiguitățile din lege au fost respinse.
Parlamentul European a votat împotriva unor amendamente care, spun ONG-urile, ar fi protejat neutralitatea Internetului. Deși acest principiu este, în teorie, respectat, mai multe "portițe" din legislație ar putea permite abuzuri, scrie Știrile Pro tv. De ce acest subiect este de interes? Pentru că oamenii vor ajunge să plătească mai mult sau sa nu vor mai putea accesa site-urile preferate dacă ele nu au un acord cu furnizorul lor de Internet.
Iată micile scăpări care pot fi exploatate în mari probleme:
1. PRIORITATE pentru companii care plătesc pentru a fi o excepţie. Legea spune că servicii speciale, precum chirurgia controlată de la distanţă, maşinile automate sau activităţi anti-teroriste pot avea prioritate. Dar specialiştii spun că formularea vagă poate fi exploatată astfel încât şi alte companii să beneficieze de lăţime de bandă mai mare.
2. ZERO-RATING. Conceptul l-aţi întâlnit cu siguranţă, sunt momente în care un furnizor de internet poate să nu contorizeze traficul de pe un anumit site, lucru esenţial în contextul dispozitivelor mobile. "În reţeaua X, nu consumi traficul de date când intri pe Facebook", de exemplu. Acum, oficialii fiecărei ţări trebuie să decidă dacă permit sau nu această practică în continuare, scrie sursa citată.
[citeste si]
3. CLASE. Furnizorul de Internet poate defini clase şi să clasifice astfel cine primeşte o bandă mai mare sau mai mică. Temerile sunt că o conexiune peer-to-peer, adică torrenȚii cei de toate zilele, ar putea fi discriminată şi i-ar putea fi alocată o bandă cu restricţii.
4. VITEZĂ MICĂ în funcţie de orele de consum ridicat. Reglementările spun că traficul poate fi reglat în funcţie de nivelul de încărcare, dar şi atunci când se prevede o încărcare. Astfel, furnizorul de Internet poate justifica o viteză de acces mai mică la Internet prin simplul fapt că "estimează" o încărcare în perioada imediat următoare.
În Olanda, Slovenia și Finlanda există legi care garantează neutralitatea Internet-ului. Rămâne de văzut cum vor trebui modificate aceste legi, ca urmare a pachetului adoptat acum.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News