Probleme pentru elevi. Rădulescu (USR): S-au atins cote alarmante

Nopţile petrecute în faţa calculatorului, oboseala accentuată, violenţa verbală şi fizică faţă de colegi şi profesori și epuizarea din cauza temelor de acasă fac ca unul din zece elevi să ajungă în cabinetul psihologului pentru consiliere de specialitate.

În ciuda acestui lucru și a repetatelor semnale venite din școli, sub forma unor incidente foarte grave, în România un psiholog școlar are arondați până la 4.000 de copii.

Fenomenul de bullying, dar şi violenţa în şcoli, au atins cote alarmante

Prezenţa unui psiholog cu rol de consilier şcolar este esenţială în orice mediu de învăţământ. El este cel care poate ajuta copiii să treacă peste probleme dificile de competenţă şcolară, de adaptare, de comunicare şi de socializare. Este cunoscut faptul că, în acest moment, există un deficit de psihologi şcolari, în toată ţara, media aproximativă fiind de 800 de elev/ psiholog (in mediul rural sau în oraşe mai mici, în unele judeţe, situaţia fiind chiar mai gravă – 4000 de elevi/ psiholog). În condiţiile în care foarte mulţi copii au părinţii plecaţi la muncă în străinătate (în cazurile fericite, sunt lăsaţi în grija unei rude), fenomenul de bullying, dar şi violenţa în şcoli, au atins cote alarmante, iar timpul pe care un psiholog școlar îl are la dispoziție este infim față de numărul de elevi cu cerințe educaționale speciale.

În acest context, Dan Rădulescu, deputat USR, a adresat Ministerului Educației următoarele întrebări:

„- Care este impactul pe care îl are continuarea acestei stări?

- Norma de 400 de elevi/ psiholog (consilier şcolar) ar putea schimba, în bine, starea elevilor români?

- Când vor începe schimbările în reglementarea problemei?”

"Făcând, practic, abstracție de întrebările adresate, Ministerul Educației răspunde evaziv, reducând, ca de obicei, destinul elevilor la cifrele care ar afecta bugetul de stat: „Dacă s-ar norma câte un profesor consilier școlar la fiecare unitate de învățământ cu personalitate juridică, numărul de norme didactice la nivel național ar crește cu peste 4070, iar acest fapt ar avea un impact semnificativ asupra bugetului consolidat al statului”.

[citeste si]

A venit vremea ca Ministerul Educației să își asume responsabilitatea integrității fizice și psihice a elevilor. Dincolo de faptul că bugetul nu permite îmbunătățiri legislative privind numărul de consilieri, nici măcar legislația în vigoare nu este respectată! În timp ce nomele stabilite de minister prevăd că, în sistem, ar trebui să existe un consilier la cel mult opt sute de elevi, realitatea din teritoriu arată că numărul specialiştilor este de două ori mai mic decât cel cerut prin reglementările în vigoare, un psiholog acoperind, în medie, 1573 de şcolari", a mai spus Dan Rădulescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel