Probleme pentru persoanele cu dizabilități. Raluca Turcan se declară nemulțumită: Suntem o țară plină de inechități!

Probleme pentru persoanele cu dizabilități. Raluca Turcan se declară nemulțumită: Suntem o țară plină de inechități! / Sursă foto: Gov.ro
Probleme pentru persoanele cu dizabilități. Raluca Turcan se declară nemulțumită: Suntem o țară plină de inechități! / Sursă foto: Gov.ro

Raluca Turcan, ministrul Muncii și Protecției Sociale, a participat la o dezbatere privind problemele pe care le au persoanele cu dizabilități.

Alegeri prezidentiale 2024

Raluca Turcan se declară îngrijorată de inechitățile care defavorizează persoanele cu dizabilități din România. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, ministrul Muncii și Protecției Sociale a vorbit despre participarea la o dezbatere privind integrarea persoanelor cu handicap: 

„Am marcat astăzi Ziua europeană pentru o viață independentă printr-o dezbatere despre ocuparea persoanelor cu dizabilități organizată de Președintele ANDPDCA, Florica Cherecheș, la care au participat reprezentanții principalelor instituții implicate în gestionarea acestei probleme, dl. István Jakab, șeful Reprezentanței Comisiei Europene în România, dar și reprezentanți ai societății civile și ai mediului de afaceri.

Cifrele pe care România le înregistrează în materie de sărăcie, de excluziune, de integrare a persoanelor cu dizabilități îmi creează îngrijorare, pentru că arată cât este de important să accelerăm schimbările pe care ni le-am propus. România este, din nefericire, o țară plină de inechități, fie că vorbim de pensii ori de salarii în sistemul public, asistență socială sau ocupare. Aceste inechități, dublate de sărăcie, creează o nemulțumire acută în societate.

Am vorbit astăzi despre integrarea persoanelor cu dizabilități în piața muncii, iar cifrele ne arată că suntem pe ultimul loc între statele europene în ceea ce privește integrarea persoanelor cu dizabilități, în special din perspectiva ocupării. Astfel, dacă procentul persoanelor ocupate cu vârste între 20 și 64 de ani, fără limitări este de 74 %, în cazul persoanelor cu anumite limitări acesta coboară la 50%, în timp ce doar 12% din persoanele cu limitări severe sunt integrate pe piața muncii. Aceste cifre ilustrează cât de departe sunt persoanele cu dizabilități din România de condițiile din Uniunea Europeană, în materie de ocupare, de integrare, de acces la o viață independentă“, precizează ministrul Muncii și Protecției Sociale.

Persoanele cu dizabilități au nevoie de un impuls

„Statul nu poate să ajute singur, dar poate fi eficient prin parteneriate și prin implementarea de soluții integrate care să includă consiliere educațională, servicii de asistență la domiciliu, consiliere psihologică, consiliere pentru carieră și sprijin pentru ocupare.

Cred că în acest fel persoanele cu dizabilități pot primi un impuls pentru a ieși din starea de dependență de stat și să intre pe piața muncii. Orice persoană aflată într-o stare de vulnerabilitate trebuie ajutată să înțeleagă că această situație nu e un dat și că poate fi depășită. Un loc de muncă este cea mai sigură cale pentru o viață mai bună și pentru o sursă sigură de venit la bătrânețe, pensia.

Avem la dispoziție fonduri europene, o resursă extrem de importantă, și nu avem voie să ratăm această oportunitate. Împreună cu ANDPDCA am pregătit deja un set de modificări pentru diversificarea serviciilor de asistență socială. Ne propunem să sprijinim DGASPC-urile și să încercăm să externalizăm serviciile sociale astfel încât exemplele de bună practică pentru sprijinirea celor vulnerabili să fie implementate și la nivel local“, a scris ministrul Raluca Turcan pe Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel