Probleme și la Credit Suisse, după prăbușirea SVB. Bogdan Chirieac: Cu siguranță nu vom avea parte de o criză financiară

Foto Pixabay
Foto Pixabay

Analistul politic Bogdan Chirieac a analizat falimentul Silicon Valley Bank și pierderile Credit Suisse, în contextul previziunilor mai multor economiști internaționali, referitoare la o nouă criză financiară, precum cea din 2008.

 

Alegeri prezidentiale 2024

Credit Suisse s-a clătinat, astăzi, la bursă, picajul acțiunilor băncii elvețiene atingând chiar și 30%. Situația vine după ce cel mai mare investitor a anunțat că nu poate furniza asistență financiară băncii. 

„Nu vine nicio criză financiară. Criză economică este deja, sigur că o criză financiară ar accentua criza economică, exact cum s-a întâmplat în 2008, dar aici nu vine din următorul motiv: Credit Suisse este una dintre cele 10 bănci „too big to fall”, adică „prea mari ca să pice”.

S-a făcut această listă după dezastrul financiar din 2008-2010. În momentul în care Banca Națională a Elveției (BNE) anunță că va sprijini Credit Suisse, atunci se oprește panica, pentru că BNE are resurse, francul elvețian fiind valută de rezervă. Banca Federală Americană dă dolari, Banca Centrală Europeană dă euro, ei dau franci elvețieni, care au o valoare foarte mare și lumea are încredere. Deci, din punctul ăsta de vedere, lucrurile se opresc aici”, a declarat analistul politic Bogdan Chirieac, în platoul Antena 3-CNN.

Bogdan Chirieac a trecut în revistă și cauzele prăbușirii Silicon Valley Bank:

„După ani de zile cu foarte mulți bani pe piață, pe care noi n-am știut să îi atragem, oamenii cu bani, ca să poată face ceva dobândă, pentru că băncile aveau dobândă negativă, cumpărau obligațiuni. Obligațiunea este o hârtie furnizată de stat sau de o întreprindere, a cărei valoare rămâne neatinsă vreme de 5 ani sau 10 ani, până ajunge la maturizare.

Între timp, tu poți să o vinzi sau să o cumperi și îți dă un cupon foarte mic. Dobânzile fiind zero, ei dădeau 0,5% sau 0,75%, cât de cât să mai acopere din inflație. Acum, când dobânzile au urcat - în România sunt 8% la un credit în euro - lumea a vrut să vândă obligațiunile și banii respectivi să-i dea cu dobândă la bănci pentru a lua 3% sau 5%, în funcție de fiecare bancă centrală. Deci nu s-au furat banii la Silicon Valley Bank. Atunci când s-a năpustit lumea să vândă obligațiunile, s-a prăbușit prețul.

Dar, cu siguranță nu vom avea parte de o criză financiară, întrucât sistemul internațional este matur. Am trecut prin criza din 2008, care era o criză de sistem. Acum e doar un val mai mic al crizei din 2008. Sistemul economic nu funcționează. S-a pus problema că singurul care funcționează este cel chinezesc, dar vrem să trăim în China? Nu, vrem să trăim în Occident”, a spus Bogdan Chirieac.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel