Polonia a prelungit controalele temporare la frontiera sa cu Slovacia până pe 22 noiembrie, ca răspuns aparent la eforturile continue ale migranților de a intra din teritoriul slovac, scrie Reuters.
Conform datelor guvernului slovac publicate în octombrie, numărul migranților care au ajuns în Slovacia, în mare parte din Orientul Mijlociu și Afganistan, a crescut de 11 ori, ajungând la aproape 40.000 în acest an.
"Controalele la frontieră... sunt prelungite pentru perioada 3 noiembrie 2023 - 22 noiembrie 2023", conform unui regulament emis de Ministerul Afacerilor Interne și Administrație al Poloniei.
Controalele temporare la frontiera cu Slovacia au fost introduse pe 4 octombrie, cu Varșovia invocând "o amenințare serioasă de imigrație ilegală". Măsura a fost ulterior prelungită până pe 2 noiembrie.
Conform regulamentului cel mai recent, frontiera poate fi traversată prin opt puncte de trecere rutiere și trei puncte de trecere feroviară, precum și unsprezece puncte de trecere pentru pietoni.
Polonia, Slovacia, Republica Cehă, Ungaria, Austria și Germania fac parte din zona Schengen a Uniunii Europene, cu frontiere deschise.
În septembrie, Germania a introdus controale la frontierele cu statele vecine, pe fondul creșterii migrației și a elaborării unui nou pact de migrație care va modifica regulile privind gestionarea sosirilor neregulate.
Reamintim că, președintele României, Klaus Iohannis, a afirat săptămâna trecută că spațiul Schengen „nu mai funcționează”, întrebat fiind despre negocierile de aderare.
'Pe de altă parte şi trebuie să o spun, că cineva trebuie să o spună: Realitatea este că Spaţiul Schengen nu mai funcţionează. Nu mai funcţionează şi aproape că nu mai există Spaţiul Schengen, fiindcă din cauza migraţiei, care este destul de importantă, foarte multe state şi-au închis graniţele. Chiar în zona noastră, în Estul Uniunii, ştiţi foarte bine că au apărut succesiv mai multe închideri de graniţe. Cineva ar putea să constate că noi vrem să intrăm într-un acord care nu mai funcţionează. Este o întrebare pe care trebuie să ne-o punem şi discuţia pe Schengen este mai veche', a afirmat Iohannis.
Premierul Marcel Ciolacu a răspuns atunci:
"Întreaga Europă a spus (că Schengen nu mai funcţionează - n.r.) şi a zis Consiliul European acest lucru şi sunt foarte multe ţări care au cerut, în contextul conflictului din Orientul Mijlociu, o gestionare mai strictă a persoanelor când trec graniţa. Avem Spaţiul Schengen. Până când el se desfiinţează, România doreşte să adere şi vom continua negocierile. Încercăm ca în luna decembrie să ajungem cât mai aproape cu această negociere. În acest moment, domnul prim-ministru Nehammer nu doreşte ca România să adere la Spaţiul Schengen. Vom continua şi pe căi diplomatice şi cu absolut toată puterea de convingere să modificăm această părere total nedreaptă şi incorectă a domnului cancelar Nehammer".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu