Avocatul Gheorghe Piperea a făcut precizări importante după ce un cititor DCNews a transmis o semnalare legată de plata băncilor în contextul pandemiei.
Un cititor DCNews ne-a semnalat situația cu care se confruntă în această perioadă dificilă pentru mulți.
„Doresc să vă informez o situație vis a vis de așa zisa amânare a ratelor bancare. Am o rată în valoare 750 RON la ING. Acum patru luni, firma la care activam a anunțat verbal că nu ne mai poate susține salariile și soluția ar fi demisia cu acordul ambelor părți. Zis și făcut, niciunul din firma respectivă nu a apelat la ajutorul de șomaj.. Cred că este modic oricum și nu poate acoperi rata pe care o am și nici alte cheltuieli. Din decembrie am căutat să mă angajez fără niciun rezultat, fiind o lună în care nu sunt predominante job-urile și vacanțele guvernează, în concluzie am rămas fără un serviciu și a venit și această nenorocire de coronavirus. Începând din ianuarie, slujbele sunt inexistente, să nu menționez faptul că nu pot ieși să merg la un eventual interviu (deși nu am fost contactat pentru așa ceva), deoarece încalc această ordonanță de restricție de a circula, iar piața nu oferă locuri de muncă în acest moment. Am sunat la bancă și răspunsul a fost că nu mă încadrez pentru amânare. Considerați că este legal?", a întrebat cititor.
În acest context, l-am contactat pe avocatul Gheorghe Piperea, care a făcut următoarele precizări:
„E mai mult decât afectat – direct sau indirect – de această pandemie. E, practic, în imposibilitate de plată. Acest lucru i-ar permite chiar să se pună sub protecția Judecătoriei în insolvență. Dacă nu are de unde să achite datoria respectivă, pentru bancă nu există decât posibilitatea de a-l executa silit, când se va putea executa silit. Asta e tot.
Bineînțeles că se încadrează. Dar cum dai acum banca în judecată pentru ca instanța să o oblige? Pentru că instanțele – ce să vezi – și-au luat vacanță cu trei luni înainte de COVID-19, acum au încă vreo două luni de vacanță. Probabil că, după ce se reîncepe activitatea, astfel de procese se vor judeca peste doi ani. De aceea ordonanța pe care a dat-o Guvernul este nemaipomenită, e fantastică, după cum zice domnul Cîțu. În loc să opereze automat acest gen de înghețări ale contractului, operează doar dacă e de acord banca, după ce banca face o verificare. Din punctul acesta de vedere, este clar că ordonanța e ineficientă”, a spus avocatul pentru DCNews.
„În mod normal, ar fi trebuit ca ratele să înghețe pentru astfel de oameni pe bază de declarație pe proprie răspundere automat, fără să stai la agățat de coada băncii. Nu s-a vrut acest lucru. În continuare, oamenii trebuie să se descurce singuri", a adăugat Gheorghe Piperea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu