Alexander Hausvater, scriitor și regizor de teatru, a fost invitat la Interviurile DC News, unde a vorbit despre problemele cu care se confruntă teatrul în România.
Alexander Hausvater a criticat gândirea teatrală din România contemporană, considerând-o asemănătoare cu cea din perioada comunistă și neadaptată la tendințele mondiale. El a subliniat absurditatea începerii spectacolelor de teatru la ora 7:00 PM, o oră nepotrivită pentru spectatorii care vin de la muncă.
Invitatul a evidențiat două probleme care necesită soluții urgente: necesitatea unei legi a teatrului și implementarea unei legi a sponsorizării, esențială pentru supraviețuirea teatrului românesc. Deși publicul român consumă teatru cu entuziasm, umplând sălile și respectând actorii și regizorii, lipsa acestor legi riscă să pună în pericol viitorul teatral al țării.
„Gândirea teatrală de azi e mult mai aproape de ce a fost în timpul comunismului, decât ce e în lume. De exemplu, e de necrezut că spectacolele de teatru încă încep la ora 7:00 PM. Păi ce e asta? Tramvaiul se oprește? Nu există ora 7:00 PM! Omul vine de la lucru, mănâncă, face duș, se îmbracă. Nu la 7:00 PM! Justificarea era legată de tramvaiul care se oprea.
Eu făceam spectacol la ora 10:00 PM. Lumea venea. Lumea va veni, dar nu e cineva care să spună: „Vreau să schimb asta!”. Sunt două lucruri care trebuie făcute și nu se fac: legea teatrului și cel mai important lucru este că teatrul va muri dacă legea sponsorizării nu intră în acțiune. Fără legea sponsorizării e imposibil de continuat necesitatea teatrală a acestei țări.
Țara asta consumă teatru. Teatrele sunt pline, oamenii iubesc teatrul. Încă vin cu buchetul de flori la teatru, știu actorii, știu regizorii. Nu se vede lucrul ăsta!", a spus Alexander Hausvater.
Alexander Hausvater a discutat despre dificultățile financiare ale teatrelor românești, menționând că, în prezent, sponsorizările sunt limitate la 2% din impozitul plătit, comparativ cu 30% în alte țări, ceea ce face dificilă schimbarea. El a subliniat necesitatea de a crea scriitori de teatru, observând că România nu a produs autori de renume pe marile scene, în afară de Caragiale. De asemenea, invitatul consideră că acest lucru nu se datorează lipsei de talent, ci lipsei de inițiative și suport pentru dezvoltarea scriitorilor.
„În momentul de față, dacă vrei să dai ceva bani unui teatru, poți să dai până la 2% din impozitul pe care îl plătești. Într-o altă țară vorbim de 30%. Fără asta va fi foarte dificil să schimbăm ceva.
Trebuie creați scriitori. Teatrul românesc nu a creat mari scriitori care să fie jucați pe scenele mari. De ce? Românul nu are talent să scrie? Sunt sigur că nu e așa! Marele Caragiale a rămas singurul autor național. El s-a născut fără să se gândească că va fi autor național. În zilele noastre trebuie creați scriitori, exact cum se creează actorii. Scriitorul e cineva care scrie despre viața noastră.
Teatrul nu a reacționat destul la Revoluție. Nimic! Nu există cabaret satiric în care vorbește politica cotidiană, zi de zi. Există Teatrul de Revistă, dar nu există cabaretul politic. Există oameni care știu să scrie și ar reacționa. La televizor nu există asta. Cred că au existat unul sau două, dar s-au dus. De ce? Avem subiecte, avem multă, multă materie primă.", a spus Alexander Hausvater la interviurile DC News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu