Oamenii de știință din SUA au descoperit că starile de nervozitate si lipsa de siguranță în viața amoroasă pot dăuna sănătății, scrie Oamenii de știință de la Universitatea de Stat din Ohio au descoperit că o mare parte din cuplurile căsătorite marcate de stări de anxietate – cauzate, spre exemplu, de întrebarea „Oare mă mai iubește?” – au prezentat nivel ridicat de cortizol și mai puține celule T. O deficiență a celor din urmă scade capacitatea sistemului imunitar de a lupta împotriva infecțiilor, atrage atentia Lisa Jaremka.
„Grijile care țin de respingere și sentimente de dragoste au consecințe psihologice, emoționale, dar și fizice asupra organismului”, adaugă Jaremka, de la Institutul de Cercerare în Medicină Comportamentală din cadrul Universității de Stat din Ohio.
Jaremka si echipa ei de cercetători au analizat 85 de cupluri pe o perioadă de 12 ani. Participanții la studiu care erau îngrijorați de relația de cuplu aveau cu 11% mai mult cortizol, hormon al stresului, în corp, și cu 11% până la 22% mai puține celule T decât cuplurile care erau mulțumite de relația pe care o aveau.
Studiul demonstrează că hormonul cortizol, secretat excesiv în perioade de stres și griji, afectează productia de celule T în organism. Deficiența lor duce la slăbirea sistemului imunitar.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News