Lovitura dată armatei ruse de către Ucraina în regiunea de nord-est a Harkovului îi dă președintelui Vladimir Putin o durere de cap atât politică, cât și militară.
Eforturile Kremlinului de a crea o narațiune de propagandă strălucitoare despre războiul său din Ucraina par a fi în zadar pe măsură ce bloggeri populari loiali, think-tankers și chiar politicieni încep să pună întrebări incomode despre înfrângerea suferită în prima linie, potrivit Politico.
Deocamdată, furia lor vizează exclusiv comandamentul militar superior al Rusiei, dar Putin trebuie totuși să procedeze cu prudență în fața acestei explozii neobișnuite de disidență. Dacă nu reacţionează la plângerile împotriva comandanţilor săi, presiunea politică ar putea creşte asupra regimului său autocratic.
Duminică, Ramzan Kadyrov, liderul neconformist și autoritar al Republicii Cecene a Rusiei, a acuzat comandamentul militar al Moscovei de ”greșeli” în regiunea Harkov, unde trupele ruse au fost retrase în grabă din orașele importante din punct de vedere strategic, Izyum și Kupiansk, un important nod feroviar din apropiere de granița cu Rusia.
”Dacă nu vor exista schimbări în strategia de desfășurare a operațiunii militare speciale azi sau mâine, va trebui să merg la conducerea ministerului Apărării, la conducerea țării pentru a explica situația reală de la fața locului”, a spus el într-o înregistrare, publicată pe canalul său Telegram.
Soldații lui Kadyrov au o reputație îngrozitoare, acuzați de ucraineni de crime de război în orașul Bucha la începutul războiului și că au realizat videoclipuri TikTok montate pentru a-și promova eroismul inventat, dar liderul cecen este semnificativ pentru că este personal loial lui Putin și și-a dovedit disponibilitatea de a angaja forțe în război.
El este figura de cel mai înalt nivel care a trântit în mod deschis topul țării, dar este departe de a fi singur.
Serghei Markov, un analist politic legat de Kremlin și fost parlamentar cu partidul prezidențial Rusia Unită, a criticat sâmbătă sărbătorile aniversare de la Moscova, în timpul cărora Putin a inaugurat într-un mod oarecum suprarealist o nouă roată uriașă înainte de un foc de artificii pe timp de noapte, în timp ce știrile despre victoria ucraineană se răspândeau repede.
”Sărbătorile arată acum ca o greșeală politică. Un echivalent al unei sărbători în timp de ciumă. Este clar că autoritățile de la Moscova nu au vrut să le anuleze, pentru a nu provoca panică”, a spus politicianul, care în anii precedenți a susținut cu fermitate mișcarea separatistă din regiunea Donbas din estul Ucrainei.
Serghei Mironov, liderul unui partid care sprijină Kremlinul, s-a alăturat cu prudență criticilor aduse sărbătorii. El a cerut autorităților moscovite ”să amâne” focurile de artificii până la victoria asupra Ucrainei.
Între timp, furia multor bloggeri militari ruși a fost ridicată împotriva tacticilor informaționale stângace ale ministerului rus al Apărării, care s-a abținut de la a face vreun comentariu cu privire la situația din regiunea Harkov în primele zile ale contraofensivei Ucrainei.
De asemenea, bloggerii au criticat puternic autoritățile ruse pentru incapacitatea lor de a asigura o retragere adecvată din regiunea Harkov a acelor rezidenți care au susținut ocupația rusă și au vrut să părăsească regiunea pentru Rusia înainte de înaintarea rapidă a trupelor ucrainene.
Alexei Chadayev, un think-tanker politic loial Kremlinului, consideră că armata rusă ”în ansamblu, ca structură, în forma sa actuală are o capacitate limitată pentru războiul modern”.
”Defectele cheie nu constă în capacitatea de a aduna forță de muncă, aprovizionare, arme și nici măcar în management ca atare, ci în nivelul gândirii strategice, calitatea înțelegerii ritmului și logicii confruntării”, a spus el sâmbătă.
El a adăugat că cea mai recentă înfrângere a trupelor ruse ”amintește din ce în ce mai mult” de dezastrul cu care s-a confruntat Armata Roșie a Uniunii Sovietice pe aproape exact același teritoriu în al Doilea Război Mondial. Aici germanii au lansat Operațiunea Fredericus, oferind o lovitură majoră Armatei Roșii, care a fost încercuită și a pierdut aproximativ un sfert de milion de soldați uciși și răniți.
”Fie luptăm, fie ne predăm, nu există a treia opțiune. Deci haideți să decidem. Dar dacă mă întrebați pe mine, sunt în favoarea luptei”, a adăugat Chadayev.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu